Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Depresija / PTSP kod veterana vojske SAD

PTSP kod veterana vojske SAD

Post traumatski stresni poremećaj nije samo problem hrvatskim branitelja već uvelike prisutan i kod američkih vojnika koji se vraćaju iz rata iz Iraka. Istraživanje koje je potpomogla vlada Sjedinjenih država pokazalo je da je poremećaj mentalnog zdravlja prisutan kod više od 30% veterana.
Unatoč povećanim zdravstvenim problemima veterani su i dalje neodlučni kod traženja pomoći i ranija su istraživanja pokazala da samo 4 od 10 veterana traži pomoć. Razlog tome je strah od toga što će okolina misliti, bojazan da će to ugroziti njihovu vojnu karijeru i široko prihvaćen stav među vojnicima da je traženje pomoći znak slabosti.
Obzirom na mali broj oboljelih koji se uključuje u procese liječenja nameće se pitanje kako prepoznati simptome stresnog poremećaja kod oboljelih. Jedan od prvih simptoma je gubitak interesa za određene aktivnosti u kojima je osoba uživala u ranijem periodu života, zatim, učestale noćne more i suicidalne misli.
Oporavak oboljelih nije brz i potrebno je uložiti puno vremena i truda da bi se oboljeli ponovo integrirao u normalan, civilni život.
Joomlart