Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Depresija / DEPRESIJA U TRUDNOĆI

DEPRESIJA U TRUDNOĆI

anksioznost.jpgTrudnoća je razdoblje koje se općenito smatra jednim od najsretnijih u životu žene, ali za velik broj žena to je i vrijeme zbunjenosti, pojave strahova, tuge, stresa, pa čak i depresije.
Otprilike 10-20% žena može doživjeti neke od simptoma depresije u trudnoći, a dio navedenih može patiti i od teške depresije.
Depresija je poremećaj koji zahvaća 1 od 4 žene u nekom dijelu života. Zato nije iznenađujuće da se pojavljuje i u trudnoći. Na žalost tijekom trudnoće, depresija se najčešće ne dijagnosticira pravilno jer se simptomi jednostavno pripišu hormonskom disbalansu. Ovakva pretpostavka je potencijalno opasna kako za majku tako i za nerođeno dijete.
Općenito je prihvaćeno mišljenje da bi žena u trudnoći „morala biti presretna“ i vrlo je teško prihvatiti obrnute činjenice. Žene stoga teško priznaju problem, a zbog predrasuda još teže i dolaze do pomoći.
Depresija je međutim stanje koje može liječiti i ukoliko žena osjeća simptome depresije najvažnije je da potraži pomoć i podršku i da takve osjećaje ne smatra neprirodnim.

KOJI SU ZNAKOVI DEPRESIJE U TRUDNOĆI?

-    neprekidni osjećaj tuge
-    teškoće u koncentraciji
-    previše ili premalo sna
-    gubitak interesa za aktivnosti u kojima inače uživate
-    ponavljajući osjećaj beznađa, misli o smrti i samoubojstvu
-    anksioznost
-    osjećaj krivnje i bezvrijednosti
-    promjene u prehrambenim navikama

KOJI SU MOGUĆI UZROCI DEPRESIJE U TRUDNOĆI?

-    problemi u vezi
-    depresija u obiteljskoj ili osobnoj anamnezi
-    metode potpomognute oplodnje i tretmani protiv neplodnosti (IVF, ICSI.....????)
-    komplikacije u trudnoći
-    stresni događaji
-    prethodni gubitak trudnoće
-    povijest zlostavljanja ili traume

MOŽE LI DEPRESIJA U TRUDNOĆI ŠTETITI NEROÐENOM DJETETU?

Neliječena depresija predstavlja velik potencijalni rizik kako za majku tako i za dijete. Depresija uzrokuje lošu prehranu , moguć alkoholizam, pretjerano pušenje, suicidalno ponašanje i visoku razinu stresa koje posljedično mogu uzrokovati prerani porođaj, malu porođajnu težinu i razvojne probleme djeteta. Sve je veći broj dokaza da depresija u trudnoći može kod djeteta uzrokovati kasnije probleme u ponašanju i emocionalnom razvoju (poput hiperaktivnosti ili teškoća koncentracije). Također je zabilježena veća incidencija razvoja depresije u djeteta kasnije tijekom života.

KOJE SU MOGUĆNOSTI LIJEČENJA DEPRESIJE U TRUDNOĆI?

Ako se borite s depresijom najvažnije je potražiti pomoć. Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima. Opcije za liječenje mogu uključivati
-    psihoterapija
-    grupe podrške
-    lijekovi

Ako su vaši simptomi jako izraženi, liječnik specijalist vam odmah može preporučiti lijekove za liječenje depresije koji nemaju kontraindikacije za primjenu u trudnoći. Važno je uz pomoć liječnika izabrati onu opciju liječenja koja je najsigurnija za dijete, a dovoljno efikasna za vas.

Ukoliko ne želite potražiti medicinsku pomoć ili se zbog toga osjećate neugodno, svakako pronađite nekoga kome se možete povjerti. Najvažnije je da postoji netko upoznat s vašim problemom tko će vam pokušati pomoći. Nikad se sami ne suočavajte s depresijom.
Joomlart