Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Depresija / Uzroci depresije

Uzroci depresije

depresija.jpg Depresija ne nastaje zbog jednog uzroka, najčešće do depresije dolazi kombinacijom različitih uzroka. Često, depresivna osoba ne zna što ju je "pogodilo". Bez obzira na uzroke, depresija je povezana s fizičkim promjenama u mozgu koje karakterizira disbalans kemijskih tvari koje nazivamo neurotransmiteri.
Nabrojat ćemo neke od najčešćih uzročnika depresije:

Obiteljsko nasljeđe. Genetika očito ima važnu ulogu uzroku depresije. Često pogađa neke obitelji generacijama.

Trauma i stres. Financijski problemi, prekid veze, gubitak voljene osobe česti su uzročnici depresivnih stanja. Depresiju također mogu izazvati i promjene u načinu života kao što je promjena posla, završetak školovanja, ženidba/udaja.

Pesimistička osobnost. Ljudi s nedevoljno samopoštovanja i općenito s negativističkim stavom prema okolini visoko su rizični za pojavu depresije.

Druge bolesti. Ozbiljne bolesti kao što su bolesti srca, tumori, AIDS i slična stanja često imaju depresiju kao popratnu bolest prvenstveno zbog fizičke slabosti i velike količine stresa koju nose takva stanja. Depresija često pogoršava osnovnu bolest putem slabljenja imunog sustava. U nekim slučajevima sami lijekovi kojim se tretira osnovna bolest mogu uzrokovati depresiju.

Ostali duševni poremećaji. Anksioznost, poremećaji prehrane, schisofrenija i naročito bolesti ovisnosti često su popraćeni depresijom.

Joomlart