Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Stres / Stres i depresija

Stres i depresija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, glavni uzročnici koji onesposobljavaju zaposlene da nesmetano obavljaju posao su srčana oboljenja, rak, saobraćajne nesreće i depresija. Procjenjuje se da će do 2020. godine depresija doći na drugo mjesto. Sue Christoforou iz udruge za mentalno zdravlje »Mind« smatra da mnogi zaposleni obolijevaju od mentalnih bolesti zbog sve veće konkurencije i činjenice da radnici potpisuju ugovore na sve kraće vrijeme. Psihologinja Dorothy Rowe, autorica knjige »Depression: The Way Out of Your Prison« kaže kako je činjenica da je život danas bolji nego u prošla vremena, ali je problem u visokim očekivanjima.

Mnogi misle da moraju imati najmoderniju odjeću, skupe aute, živjeti u luksuznim stanovima, imati zanimljiv posao i savršena partnera. Ona smatra da je većini ljudi zapravo pogrešno dijagnosticirana depresija, dok su oni zapravo nesretni ili razočarani. Britanski priručnik za dijagnozu mentalnih poremećaja navodi oko 300 poremećaja. Neki od simptoma koji mogu upućivati na to da je riječ o narušenu mentalnom zdravlju su i pretjerana briga, smanjeno samopouzdanje, promjene raspoloženja, nadraženost, ljutnja, dramatične promjene težine, izolacija, opasno ili bizarno ponašanje. No tko može reći da nikad nije osjetio neke od tih simptoma? Jedan od pozitivnih primjera tvrtki koje se brinu o mentalnom zdravlju zaposlenih je i British Telecom.
Njihov program uključuje tri oblika djelovanja: prevenciju, intervenciju i podršku. Prvi korak znači uočavanje ranih znakova stresa u zaposlenika. To uključuje redovito promatranje njihovih osjećaja i stvaranje poslovnog ozračja u kome je pričanje o mentalnim tegobama nešto posve normalno. Intervencija znači reagiranje kada se uoči određen problem. Ako netko uoči da neki zaposlenik plače, ljudski je pitati ga kako se osjeća. Podrška uključuje nastojanje da se zaposlenik ubrzo vrati na posao nakon bolovanja. Osobama koje su imale teškoća izlazi se ususret tako da mogu birati smjenu, na posao mogu dolaziti ranije ili kasnije od ostalih, a osigura im se i mirno mjesto na kome se mogu odmoriti ako se osjete tjeskobno. Pokazalo se da je taj program u BT-u smanjio bolovanja sa 3,6 na 2,4 posto. Tijekom pet godina pojavnost mentalnih bolesti smanjila se za 30 posto

Joomlart