Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Stres / Stres - uvod

Stres - uvod

stress.jpg Stručnjacima je definicija stresa prilično teška za formuliranje budući da subjektivni doživljaji s različitim simptomima jako variraju od osobe do osobe. Štoviše, stres nije uvijek sinonim za nešto negativno. Naprimjer, sitacija kao što je vožnja „toboganima smrti“ ili bungy jumping kod nekog će izazvati strah i anksioznost dok će za druge to biti veliko zadovoljstvo.
Pobjeda u sportskom natjecanju ili pobjeda na političkim izborima može biti puno stresnija situacija nego gubitak, ali stres ovakve vrste nije negativan, tj ne utječe negativno na pojedinca.
Poznato je da povećanje razine stresa povećava produktivnost i to raste do određene razine nakon čega produktivnost jako pada  i te razine jako variraju od osobe do osobe. Neki to uspoređuju s napetošću violinske strune. Nedovoljno napeta ne može producirati zvuk dok prenapeta puca. Tek pravilno ugođena producira prekrasan zvuk.
Kao i u svemu ostalom i kod stresa je potrebno pronaći pravu mjeru koja će nam dopustiti činiti ugodnu glazbu u našim životima. Naš je zadatak naučiti kako korisiti i mijenjati stres kako bi bili produktivniji i manje samo destruktivni.

Izvor: Paul J. Rosch, M.D., F.A.C.P.
President, The American Institute of Stress Clinical Professor of Medicine and Psychiatry, New York Medical College Honorary Vice-President, International Stress Management Association
Joomlart