Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Osteoporoza / Liječenje osteoporoze

Liječenje osteoporoze

osteoporoza.jpg Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni sve do pojave prvog prijeloma, a dijagnosticiranje bolesti je jednostavno, brzo i precizno, treba obratiti pažnju i upoznati se sa rizicima razvoja bolesti kako bi se na vrijeme pristupilo prevenciji odnosno liječenju

RIZICI RAZVOJA OSTEOPOROZE

-    Ženski spol
-   Starija životna dob ( iznad 65 )
-    Loše životne navike ( prehrana siromašna kalcijem, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola i kave, nedostatan boravak na suncu )
-   Kronične bolesti ( šećerna bolest, anoreksija, hiperparatireoidizam, Cushingov sindrom, multipli mijelom, hipertireoza, upalna bolest crijeva, kronična bolest bubrega, reumatoidni artritis, stanje nakon transplantacije organa )
-    Primjena nekih lijekova ( oralni glukokortikoidi, hormoni štitnjače, antiepileptici, heparin, sedativi, anksiolitici, hipnotici, diuretici )

LIJEČENJE OSTEOPOROZE

Nakon što se osteoporoza razvila potrebno je uz tjelesnu aktivnost, kalcij i vitamin D ukloniti ostale moguće faktore rizika i početi sa liječenjem lijekovima.

Ciljevi liječenja osteoporoze

-    prevencija prijeloma
-    održanje i povećanje koštane mase
-   uklanjanje simptoma prijeloma i deformiteta kosti
-   unaprijeđenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti

Lijekovi za liječenje osteoporoze svrstani su u tri kategorije:

-    lijekovi koji zaustavljaju razgradnju kosti
-   lijekovi koji potiču izgradnju kosti
-    lijekovi koji potiču izgradnju i zaustavljaju razgradnju kosti

LIJEKOVI KOJI ZAUSTAVLJAJU RAZGRADNJU KOSTI

-    bifosfonati
Ova skupina lijekova najbrojnija je i najdulje upotrebljavana u liječenju osteoporoze.
Bifosfonati se vežu za mineralnu tvar u kosti i tako sprečavaju njezinu razgradnju. Njihova najveća prednost je ta što djeluju samo na kost i nemaju nikakvih drugih metaboličkih učinaka. Istodobno uzimanje kalcija, hrane i drugih napitaka, osim vode, može onemogućiti njihovu apsorpciju. Nadalje bifosfonati mogu djelovati nadražujuće na stijenku jednjaka te ih se stoga preporučuje uzimati natašte s mnogo vode te se slijedećih 30 minuta ne smije ništa jesti i treba ostati u uspravnom ili sjedećem položaju kako bi se spriječilo vraćanje lijeka iz želuca u jednjak.

-    selektivni modulatori estrogenskih receptora ( SERM )
Djelujući na estrogenske receptore , ova skupina lijekova simulira djelovanje estrogena u tijelu. Međutim, dizajnirani tako da djeluju samo na receptore u kostima i krvožilnom sustavu, ovi lijekovi nemaju nepovoljnih utjecaja na tkivo dojke i maternice, dok je rizik nastanka krvnog ugruška jednak kao i kod HNL – a.
SERM značajno povećavaju koštanu masu te time smanjuju mogućnost prijeloma. Ujedno smanjuju količinu masnoće u krvi i rizik od nastanka karcinoma dojke. Međutim često uzrokuju neugodne grčeve u nogama i pogoršavaju nalete vrućine u menopauzi.

-    hormonska nadomjesna terapija ( HNL )
Spolni hormoni, estrogeni u žena i testosteron u muškaraca, djeluju poticajno na izgradnju koštane tvari. Starenjem se funkcija spolnih žlijezda, jajnika i testisa, smanjuje a time i lučenje njihovih hormona. Manjak hormona usporava procese izgradnje kosti te dolazi do smanjenje koštane mase i potencijalno razvoja osteoporoze. Gubitak koštane mase u menopauzi u žena ranije nastupa nego kod muškaraca. Međutim, produžavanjem životnog vijeka povećava se i broj oboljelih muškaraca.
Hormonska nadomjesna terapija ( HNL ) predstavlja nadoknadu spolnih hormona u obliku farmakoloških pripravaka.
Estrogeni se koriste za ublažavanje simptoma menopauze te u prevenciji i liječenju osteoporoze u žena a moguće i u muškaraca.
Testosteron u muškaraca povećava koštanu masu, međutim zbog nepovoljnih učinaka na prostatu nije dio rutinske terapije osteoporoze.

-    kalcitonin
Kalcitonin je hormon kojeg proizvode specijalizirane stanice štitnjače i djelujući u kostima sprečava njihovu razgradnju. Povećavajući koštanu masu smanjuje lomljivost kostiju i mogućnost prijeloma kralješaka. Najširu upotrebu ima kalcitonin lososa jer djeluje snažnije i duže nego ljudski a najlakše se primjenjuje u obliku nosnog spreja.

LIJEKOVI KOJI POTIČU IZGRADNJU KOSTIJU

-   Paratireoidni hormon
Paratireoidni hormon luče stanice paratireoidnih žlijezda i normalno u tijelu djeluje nepovoljno na izgradnju kosti. Međutim, dokazano je da ako se uzimaju male doze u određenim vremenskim intervalima , paradoksalno, paratireoidni hormon izravno potiče stvaranje koštane tvari. Najbolji učinak ostvaruje u liječenju senilne dok predstavlja jednu od zadnjih stepenica u liječenju postmenopauzalne osteoporoze.

LIJEKOVI KOJI POTIČU IZGRADNJU I ZAUSTAVLJAJU RAZGRADNJU KOSTI

-   stroncijev renelat
Stroncijev renelat član je najmlađe generacije lijekova za liječenje osteoporoze. Ima dvojako djelovanje istodobno potičući stvaranje kosti i zaustavljajući njezinu razgradnju. Neupitno je dokazan njegov učinak na povećanje koštane mase, međutim potrebno je još vremena da bi se u potpunosti upoznalo njegovo moguće djelovanje na ostale organske sustave u tijelu.

PREVENCIJA - NAJBOLJI LIJEK PROTIV OSTEOPOROZE

Tjelesna aktivnost i dovoljan unos kalcija prehranom prirodno potiču izgradnju koštane tvari čineći tako osnovu prevencije nastanka osteoporoze. Unos kalcija i vježbanje najučinkovitije djeluju na povećanje koštane mase upravo prije nastanka bolesti. Jednom kad je razgradnja kosti dostigla izgradnju i kad se bolest počela razvijati u punom mahu preventivne mjere u kombinaciji s lijekovima mogu samo usporiti daljnje smanjivanje koštane mase. Vježbanjem kosti izlažemo većem mehaničkom opterećenju i jačim silama nego što je to u stanju mirovanja. Kao i svaki drugi organ, kost se nastoji kompenzacijskim mehanizmima oduprijeti novonastalim uvjetima. Povećavajući koštanu masu, kost raspodjeljuje opterećenje na veću količinu kosti te tako anulira nepoželjan utjecaj sile. Osim jačanja kosti, tjelesna aktivnost jača muskulaturu i poboljšava koordinaciju te povoljno djeluje na smanjenje mogućnosti gubljenja ravnoteže i padova. To je posebice važno kod starijih ljudi koji su zbog nekih drugih pridruženih zdravstvenih stanja ( oslabljen vid, vrtoglavice, demencija ) njima skloniji. Dostatan unos kalcija hranom usporava procese pregradnje kosti i tako neposredno djeluje na povećanje koštane mase. Preporuča se dnevni unos 1000 – 1500 mg kalcija dnevno. Pripravak kalcija manje je vredniji od kalcija dobivenog iz hrane, ali je nužan osobama koje iz nekog razloga ne mogu iskoristiti kalcij iz hrane kao što su oboljeli od bolesti crijeva, jetre, žučnog mjehura, bubrega. Mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, sjemenke, orašasto voće i u manjoj mjeri riba bogat su izvor kalcija u hrani. Uz dovoljan unos kalcija potrebno je dnevno unositi 400 – 800 i.j. ( internacionalnih jedinica ) vitamina D, što odgovara količini od 2 – 3 kapi uljne otopine vitamina. Vitamin D poboljšava apsorpciju kalcija iz hrane i potiče njegovu ugradnju u mrežu koštane tvari.

ZAKLJUČAK

Osteoporoza je bolest koja pogađa oko 10 % populacije i uz produžavanje životnog vijeka, sjedilački način života, loše životne navike i lošu prehranu polako ali sigurno poprima epidemijske razmjere. Iako postoji široka paleta lijekova za liječenje osteoporoze, prevencija i dalje ostaje stup temeljac u borbi protiv ove bolesti. Prema tome potrebno je razvijati svijest u populaciji o čimbenicima rizika razvoja osteoporoze te neprestano isticati tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu kao najučinkovitije metode jačanja kosti i cjelokupne muskulature te održavanja optimalne težine. Ostatak leži na svakom pojedincu da preuzme odgovornost za vlastito zdravlje.

Izvor: www.plivazdravlje.hr

Joomlart