Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Osteoporoza / Lijekovi u prevenciji i liječenju osteoporoze

Lijekovi u prevenciji i liječenju osteoporoze

tablete.jpg U liječenju i prevenciji osteoporoze koriste se lijekovi usporavaju gubitak koštane mase i time snižavaju rizik od prijeloma. Uvid u stanje kostiju najbolje se ispituje BMD testom koji pokazuje stanje mineralne gustoće kosti. Ukoliko rezultati testa pokazuju rizik svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Osobe koje su imale prijelom kralješnice ili kuka svakako su visoko rizične i u velikom postotku trebaju liječiti osteoporozu.
Kost je živo, rastuće tkivo koje neprestano raste i formira novu kost mijenjajući onu staru. Proces se sastoji od dvije faze:
-    resorpcija kosti
-    izgradnja kosti

Za vrijeme resorpcije ostoklasti razgrađuju kost i stvaraju pukotine koje osteoblasti ispunjavaju za vrijeme izgradnje. Poremećaj ovog procesa dovodi do gubitka kosti i može rezultirati osteoporozom i prijelomima. Normalno se to događa starenjem i posebno za vrijeme menopauze.
Lijekovi koji se koriste u liječenju, bisfosfanati, kalcitonin, estrogen i SERMovi su antiresorptivni medikamenti. Oni usporavaju gubitak kosti u resorptivnom periodu dok je izgradnja kosti normalna pa proces može dovesti do povećanja mineralne gustoće kosti.
Joomlart