Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Osteoporoza

Osteoporoza

Koštano zdravlje

Optimalni unos kalcija, održavanje normalne tjelesne težine i tjelesna aktivnost stvara zadovoljavajuću koštanu masu i smanjuje rizik od osteoporoze u budućnosti. S navršenih 20 godina starosti, većina žena ima dosegnut najveći ...
Više...

Liječenje osteoporoze

 Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni sve do pojave prvog prijeloma, a dijagnosticiranje bolesti je jednostavno, brzo i precizno, treba obratiti pažnju i upoznati se sa rizicima razvoja bolesti kako bi se na vrijeme pristupilo prevenciji odnosno liječenju
Više...

Što je osteoporoza

 Osteoporoza  je bolest u kojoj kosti postaju lomljive usljed gubitka koštanog tkiva i ako se ne tretira rezultira prijelomima, najčešće na tipičnim mjestima, kukovi, kralježnica i kosti zapešća. Bolest može zahvatiti bilo koju kost no posebnu pažnju pridajemo prijelomima kuka i kralježnice zbog teškog rješavanja takvih prijeloma koji uvijek zahtjevaju hospitalizaciju i velike operativne zahvate.
Više...

Lijekovi u prevenciji i liječenju osteoporoze

 U liječenju i prevenciji osteoporoze koriste se lijekovi usporavaju gubitak koštane mase i time snižavaju rizik od prijeloma. Uvid u stanje kostiju najbolje se ispituje BMD testom koji pokazuje stanje mineralne gustoće kosti. Ukoliko rezultati testa pokazuju rizik svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Osobe koje su imale prijelom kralješnice ili kuka svakako su visoko rizične i u velikom postotku trebaju liječiti osteoporozu.
Više...

Kalcij u prevenciji osteoporoze

 Kalcij igra vrlo važnu ulogu u izgradnji kostiju. Kalcij samostalno ne može prevenirati ili spriječiti osteoporozu ali važan je dio u cjelokupnom tretmanu. Ispitivanja pokazuju da mnogi ljudi u prehrani ne uzimaju dovoljno kalcija, pogotovo se podatak odnosi na žene kojih dobar dio ne uzima nti polovicu potrebne količine kalcija.
Više...
Joomlart