Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Metabolički sindrom / Liječenje metaboličkog sindroma

Liječenje metaboličkog sindroma

zdrava-porcija.jpg Svaki od poremećaja koji se javlja kod oboljelih od metaboličkog sindroma zahtjeva liječenje, a najbolji lijek za regulaciju nastalih poremećaja je borba protiv debljine. Znanstveno je potvrđeno da gubitak tjelesne težine i do 5 posto djeluje pozitivno i doprinosi smanjenju rizika za nastajanje komlikacija bolesti.
Liječenje metaboličkog sindroma uključuje djelovanje na nekoliko razina. Osobama oboljelim od metaboličkog sindroma preporučuje se redukcijska prehrana sa smanjenjim kalorijskim unosom. Potrebno je jesti količinski manje, izbjegavati masnu hranu, a pacijentima s povišenim krvnim tlakom savjetuje se izbjegavanje soli u prehrani. Sjedilački način života doprinosi nastajanju metaboličkog sindroma pa je poticanje tjelovježbe neizostavno u prevenciji i liječenju bolesti.
Pored inzistiranja na zdravijem životu kao temeljnom liječenju, često je potrebno različitim lijekovima energično liječiti poremećaje metaboličkog sindroma: visoki krvni tlak, šećernu bolest i poremećaj lipida.
Joomlart