Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Inzulin i porast tjelesne težine

Inzulin i porast tjelesne težine

Odavno je poznato da prelazak na inzulinsku terapiju u velikom broju slučajeva rezultira neželjenim porastom tjelesne težine. Međutim, ako vam je propisano inzulinsko liječenje morate znati da nije nužno dobiti neželjene kilograme. Prvo treba razumjeti kako inzulin djeluje, a nakon toga poduzeti potrebne korake kako bi se smanjilo ili izbjeglo debljanje.

Koja je veza između inzulina i debljanja?
Inzulin je hormon koji regulira glukozu u krvi, odgovoran je za bolje iskorištavanje glukoze i to je sigurno jedan od mehanizama zbog čega se osoba na inzulinu deblja. Pojednostavljeno, prije korištenja inzulina mogli ste više jesti jer je glukoza odlazila s urinom vani. Sad kad koristite inzulin glukoza se bolje iskorištava i potrebno vam je manje hrane.
Brojite kalorije
Zapamtite, morate uzimati manje kalorija i to ne treba biti teško. Napunite hladnjak i smočnicu voće, povrćem i integralnim žitaricama. Smanjite porcije i izbjegavajte visokokalorične zalogajčiće kao što su različite čokoladice, peciva i slično.
Nemojte preskakati doručak
Istina, ako preskočite obrok uštedite par stotina kalorija, ali drastično usporite metabolizam i sve vam se vraća s kamatama.
Budite fizički aktivni
Bilo koja aktivnost koja vam odgovara. Minimalno 2,5 sati tjedno.
Uzimajte inzulin kako je propisano

 Izvor: www.mayoclinic.com 

Joomlart