Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Istraživači tvrtke Novo Nordisk nominirani za glavnu europsku nagradu u inovacijama.

Istraživači tvrtke Novo Nordisk nominirani za glavnu europsku nagradu u inovacijama.

Tim istraživača tvrtke Novo Nordisk nominiran je za najvažniju europsku nagradu u inovacijama, Izumitelj godine za 2008. godinu, koju će Europski ured za patente i Europska komisija svečano uručiti u Ljubljani 6. svibnja 2008.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: industrija, male i srednje velike tvrtke/istraživački instituti, zemlje izvan Europe te za životno djelo. Novo Nordisk je nominiran u kategoriji „industrija“, gdje se natječe zajedno s francuskom zrakoplovnom kompanijom Airbus te njemačkim proizvođačem automobila Audi.

Inovacija, za koju su nominirani istraživači tvrtke Novo Nordisk, je Levemir®  (detemir inzulin), dugodjelujući moderni inzulin koji pokriva bazalnu potrebu za inzulinom i kojeg danas u svijetu koristi više od milijun osoba s dijabetesom. Nominirani su zbog „značajnog poboljšanja sigurnosti i kvalitete života osoba sa šećernom bolesti novim inzulinskim pripravkom za primjenu jednom dnevno“.

„Patent opisuje tehnologiju produljenja djelovanja inzulina. Ovaj je izum predvodnik nove generacije modificiranih humanih hormona peptidne strukture jer je tehnologiju moguće primijeniti i šire kako bi se optimizirala terapijska vrijednost proteina, uključujući inzulin te GLP-1,“ objašnjava Svend Havelund, jedan od izumitelja.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada bit će održana usporedo s Europskim Forumom za patente 2008, „Izumimo čišću budućnost“, u Ljubljani. Nagrade će uručiti Danilo Türk, predsjednik Republike Slovenije te Alison Brimelow, predsjednica Europskog ureda za patente.

Ova je nagrada priznanje izumiteljima i inovacijama koji su značajno i trajno pridonijeli tehničkom razvoju Europe i šire te na taj način učvrstili ekonomsku poziciju Europe. Svi nominirani projekti patentirani su u Europskom uredu za patente u razdoblju između 1993. i 2002. godine. Tim istraživača tvrtke Novo Nordisk čine: Svend Havelund, John Broberg Halstrom, Ib Jonassen, Asser Sloth Andersen i Jan Markussen.

Joomlart