Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Široki struk i prekomjerna tjelesna težina faktori rizika obolijevanja od dijabetesa tip 2

Široki struk i prekomjerna tjelesna težina faktori rizika obolijevanja od dijabetesa tip 2

struk.jpg Osobe koje imaju ili širok struk ili su prekomjerne tjelesne težine nose rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2, ali kombinacija ova dva rizična faktora je vrlo opasna kombinacija. Poznato je da pretile i osobe prekomjerne tjelesne težine nose rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2 od osoba normalne tjelsne težine, no neka istraživanja pokazuju da osobe koje imaju višak masnog tkiva u područu trbuha imaju osobit rizik. Kao rezultat ovih saznanja sada postoje određene kontroverze o tome koje mjere bi trebalo koristiti u procjeni rizika obolijevanja od dijabetesa tip 2. Body mass index ili BMI je dosada bio standardan način klasificiranja tjelesne težine, no čini se kako je mjerenje opsega struka precizniji način mjerenja abdominalne pretilosti. American Journal of Clinical Nutrition objavio je studiju dr. Christe Meisinger u koja kaže da bi doktori u procjeni rizika dijabetesa tip 2 trebali uz BMI mjeriti i opseg struka i muškim i ženskim pacijentima.

No, čini se da se opseg struka pokazao posebno važan kod žena. Žene koje su bile prekomjerne tjelesne težine, no ne i građe "poput jabuke" nisu imale povišeni rizik obolijevanja od dijabetesa. Za razliku od njih, žene koje su imale veći opseg struka nosile su veći rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2, bez obzira na BMI.  U studiji je sudjelovalo 6 012 muškaraca i žena u dobi 35-47 čije su zdravstveno stanje i tjelesnu težinu znanstvenici pratili tokom 8 godina. Na početku studije niti jedan pacijent nije bolovao od dijabetesa. Na kraju studije su muškarci s najvišim BMI-om imali četiri puta veći rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2 od muškaraca normalne tjelesne težine. Rizik je bio još i veći u žena s najvećim opsegom struka-one su imale deset puta veći rizik obolijevanja. Uz nalaze koji su procjenjivali stanje zdravlja pacijenata, BMI, opseg struka, u obzir za procjenu rizika od dijabetesa uzeti su i podaci o rizičnim faktorima poput dob, količina i učestalost tjelovježbe i jesu li roditelji bolovali od dijabetesa. Ova saznanja govore u prilog činjenici da bi trebalo tjelesnu težinu i veličinu mjeriti na više od jednog načina. Mjerenje opsega struka bi moglo biti posebice važno u procjenjivanju rizika obolijevanja od dijabetesa tip 2 u žena.
Joomlart