Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Sačuvajmo djecu od debljine

Sačuvajmo djecu od debljine

Porast djece s povećanom težinom prisutan je u svim razvijenim zemljama. Činjenica je da pretila djeca postaju pretili odrasli i povećavaju rizik za razvoj više kroničnih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i krvnih žila itd.
Mislite li da je Vaše dijete pretilo prvo se konzultirajte sa svojim liječnikom. Prvi korak u svakom slučaju je razvoj zdravih prehrambenih navika bez obzira ima li dijete problem s povećanom težinom ili ne. Paralelno s prehrambenim navikama potrebno je razvijati naviku redovite tjelesne aktivnosti koju djeca kasnije njeguju kroz život.

Potaknimo ih primjerom

Pokažemo li djeci primjerom da uživamo u zdravoj hrani za očekivati je kako će nas početi slijediti. Normalno je da djeca u početku odbijaju novu hranu ali istraživanja pokazuju da će dijete prihvati hranu nakon više pokušaja.
Ne tjerajte djecu da svaki put moraju isprazniti tanjur jer to može rezultirati uzimanjem više kalorija nego što je potrebno.
Zalogajčiće između glavnih obroka treba mijenjati kriškama voća ili povrća. Velika i česta greška je nuditi djetetu "slatku" nagradu ako pojede kuhano povrće. To kod djeteta stvara osjećaj da je povrće nepoželjno a slatko poželjno. Za nagradu možete koristiti priče, izlet u park ili slične ne prehrambene navike.

Potičite aktivnost

Djeca su prirodno aktivna i ne prekidajte ih u igri ako ste se zaželjeli malo mira u kući. Smanjite sjedeće aktivnosti kao što su gledanje TV-a, igranje računalnih igrica i slično na minimum jer su one povezane s uzimanjem hrane koje sadrže visoke masnoće, sol i šećer.
Još je bolje isključiti TV ili PC i izići s djecom na igralište, bicikl ili slično.

Joomlart