Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Debljina i što nas čeka u budućnosti

Debljina i što nas čeka u budućnosti

Svjetska zdravstvena organizacija pretilost je nazvala „javnozdravstvenom bombom“ još prije nekoliko godina. Današnji podaci govore da je na svijetu pretilo više od 400 milijuna ljudi a brojka raste iz dana u dan, posebno u visoko razvijenim zemljama. Na dva najveća nacionalna tržišta pripravaka protiv debljine, SAD i Velikoj Britaniji, više od 20% stanovništva pati od ozbiljne pretilosti. Pretilost sa sobom nosi veliki rizik razvoja dijabetesa i bolesti srca. Sve zajedno predstavlja veliki teret za liječenje navedenih bolesti i njihovih posljedica pa rješavanje problema pretilosti postaje vrlo važan svjetski javnozdravstveni program. Klasične metode borbe protiv pretilosti, dijeta i tjelovježba često ne pokazuju zamjetne rezultate pa je velika pažnja usmjerena razvoju novih lijekova za liječenje pretilosti.
Što se zapravo očekuje od novih lijekova?
Od novih lijekova se očekuje izravno djelovanje na centre u mozgu koji kontroliraju osjećaj gladi, sitosti, zadovoljstva, centar za kontrolu metabolizma i slično. Uzimanjem takvog lijeka očekujemo gubitak 10% tjelesne težine u periodu od nekoliko mjeseci uz što manje popratnih učinaka.
Postoje li danas takvi lijekovi?
Da, neki od njih su u procesu kliničkih ispitivanja i neki pokazuju odlične rezultate u studijama no treba sačekati da pojedini lijek dobije dopuštenje da dođe na tržište.

Joomlart