Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Debljina u dječjoj dobi

Debljina u dječjoj dobi

debljina-djecja.jpg Zabrinjavajuća raširenost debljine u dječjoj populaciji potvrđuje da je debljina očito uzrokovana promjenom u ponašanju čovjeka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije prekomjerne kilograme danas imaju milijuni djece u svijetu.  
U pojedinim europskim zemljama učestalost debljina u djece dobi 7-11 godina, kreće se od 10-30 %.
U današnje vrijeme veliki dio edukativnog i zabavnog programa namijenjenog djeci vezan je uz sjedenje ispred televizora ili kompjutora. Stručnjaci upozoravjau da upravo smanjena aktivnost uz prehranu neprilagođenu potrebama djece doprinose debljanju.
Posljedice na zdravlje
Promatrajući sa zdravstvenog aspekta, debljina u djece izaziva iste posljedice na zdravlje kao i u odraslih. Upravo je zabrinjavajuće što se usporedno s debljinom kod djece i adolescenata   učestalo se javljaju bolesti koji se inače javljaju kod pretilih odraslih osoba. U odnosu na djecu normalne tjelesne mase pretila djeca imaju više nego dvostruko veći rizik obolijevanja od dijabetesa tip 2.
Bolesti srca i povišen krvni tlak koje se obično javljaju u kasnijoj životnoj dobi, također se sve ćešće dijagnosticira kod pretile djece. Prekomjerno teška djeca  imaju dva puta veći rizik da postanu pretili u odrasloj dobi, u usporedbi  s normalno teškom djecom.
Što možemo učiniti?
Provoditi dobar program za prevenciju debljine općenito, nije nimalo jednostavno. Ponajviše zato što je potrebno mijenjati stil života i osobne navike, a kada se radi o dječjoj populaciji potrebno je djelovanje i partnerstvo na više razina od obitelji, škole, medija do zajednice u kojoj žive.

Na sreću, danas se promijenilo uvriježeno mišljenje da je jedino debelo dijete zdravo i sretno dijete. Preventivno djelovanje s posebnim naglaskom na pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost potrebno je usmjeriti na djecu od najranije dobi.
Obitelj i škola trebaju biti  ključno mjesto u prevenciji prekomjerne težine i debljine kod djece, jer upravo usvajanje zdravijeg modela ponašanja od rane dob koristiti će cijeloga života!
Debljina.net

Joomlart