Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik umiranja od tumora prostate

Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik umiranja od tumora prostate

pretilost-prostata.jpg Istraživanje objavljeno u časopisu Cancer pokazuje da muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom, kao i pretili muškarci, imaju veći rizik umiranja od tumora prostate.
Iako za sada nema dokaza da pretilost povećava rizik obolijevanja od ove bolesti, otkriveno je da pretilost povećava rizik umiranja od iste.
U istraživanju je sudjelovalo 173 000 muškaraca u dobi 50-71 godine. Na početku istraživanja 29% muškaraca imalo je normalnu tjelesnu težinu, 50% muškaraca imalo je prekomjernu tjelesnu težinu, 21% muškaraca je bilo pretilo.U razdoblju 1995.-2000. znanstvenici su pratili njihov Body-Mass Index (BMI), prostata specifični antigen (PSA) te nalaze digitorektalnog pregleda. 10 000 ispitanika obolilo je od tumora prostate, 173 je umrlo od te bolesti.
Autori istraživanja otkrili su da se rizik umiranja od tumora prostate povećavao kako se i BMI povećavao.
Prema podatcima Prostate Cancer Foundation, od tumora prostate oboli svaki šesti Amerikanac i jedan je od najčešćih tumora u Americi. Rizik obolijevanja raste s godinama, više od 65% svih dijagnosticiranih slučajeva je u muškaraca iznad 65 godine.
Važni faktori rizika su i genetika i način života, posebice prehrana i tjelovježba.
Zdrava prehrana, dovoljna količina tjelesne aktivnosti i tjelovježbe te općenito zdrav način života ne samo da utječu na održavanje zdrave tjelesne težine, nego i preveniraju pretilost i posljedice pretilosti, a tumor prostate je jedan od njih.

Joomlart