Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Siromaštvo je faktor rizika za prekomjernu težinu

Siromaštvo je faktor rizika za prekomjernu težinu

U cijelom svijetu se svakodnevno razmatraju čimbenici koji bi se mogli povezati s nastajanjem debljine. Sve veća učestalost prekomjerne težine među populacijom s nižim socioekonomskim statusom potvrđuje da danas postoji trend povezanosti siromaštva i učestale pojave debljine.
Višegodišnje nacionalno istraživanje (1971-2004 NHANES) na populaciji američkih adolescenata, ukazuje da obiteljski niži socioekonomski status ima značajan utjecaj na pojavu debljine.
Utvrđeno je da adolescenti dobi od 15-17 godina, koji dolaze iz obitelji s nižim primanjima, imaju znatno veću učestalost prekomjerne težine, u odnosu na adolescente iz obitelji s višim primanjima.

I kanadski istraživači s Queen's University su analizirajući stopu nezaposlenosti, stupanj obrazovanja i prosječna primanja kućanstva, ustanovili su da navike kao što su nezdrava prehrana i tijelesna neaktivnost, su češće zastupljene u regijama s nižim socioekonomskim statusom.
Znanstvenici su suglasni da upravo korigiranje navedenih nezdravih navika treba biti cilj preventivnog programa debljine kod mladih ljudi.
Izvor: JAMA. 2006

Joomlart