Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Polovica građana Hrvatske ima višak kilograma

Polovica građana Hrvatske ima višak kilograma

visak-kilograma.jpg Na ovogodišnjem drugom Hrvatskom kongresu o debljini, održanom u Opatiji na inicijativu Hrvatskog društva za debljinu,  upozoreno je da je debljina na žalost postala sve veći problem i u našoj zemlji.
Očito je da porast debljine u Hrvatskoj prati trend u europskim zemljama, pa u ovom trenutku  više od polovice stanovnika Hrvatske ima suvišne kilograme od čega je 40% prekomjerno teških, a debljina je prisutna kod  23% stanovnika.
Prema raspoloživim podacima muškarci su deblji od žena a, najveća prevalencija povećane tjelesne težine je  u Zagrebačkoj županiji.
Rezultati istraživanja objavljeni u Croatian Medical Journal pokazuju da problem debljine ne zaobilazi niti stanovnike hrvatskih otoka. Unatoč njihovoj pretežno zdravoj prehrani tzv. mediteranskog tipa, rezultati su pokazali da je na hrvatskim otocima pretilo 27% stanovništva.
Stručnjaci upozoravaju da se u narednom desetljeću može očekivati sve veći udio pretilih osoba u našoj zemlji. Nadamo se da će izrada Nacionalne strategije prevencije debljine u Hrvatskoj, na čemu sudjeluju naši eminentni stučnjaci biti značajna pomoć u  predstojećoj borbi protiv debljine.

Joomlart