Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Pretilost i prestanak pušenja

Pretilost i prestanak pušenja

Ukoliko se trend pretilosti u SAD nastavi, njegov negativan utjecaj na zdravlje poništit će prednosti dobivene smanjivanjem pušenja, pokazuju podaci nedavno objavljene studije u New England Journal of Medicine.
Prema dobivenim rezultatima u posljednjih 15 godina stopa pušenja smanjena je za 20 posto, dok se u isto vrijeme stopa pretilosti povećala za 48 posto. Ako se ovakvi trendovi nastave gotovo polovica populacije SAD bit će do 2020. godine pretila, kaže vodeći autor: Susan T. Stewart, dr.sc., znanstveni suradnik na Sveučilištu Harvard.
Kod rješavanja problema pretilosti nije samo važno bolja kontrola nad bolestima koje idu uz pretilost, kao što je dijabetes, već je potrebno djelovati na same izvore pretilosti, sjedilački način života, uzimanje visoko kalorične hrane, ne pripremanje hrane u vlastitim domovima, kaže David Cutler, dr., drugi ko-autor ove studije i profesor ekonomije na sveučilištu Harvard.
Važno je napomenuti da se ne donosi pogrešan zaključak da ljudi dobivaju na težini jer ne puše. Debljanje povezano s prestankom pušenje je privremeno i ne utječe posebno na trend povećanja prosječnog indeksa tjelesne mase.
Veliku ulogu u rješavanju ovog problema trebalo bi odigrati javno zdravstvo čije su akcije uvelike pridonijele trendu odvikavanja od pušenja i takve akcije treba podržavati iako treba biti svjestan da je gubitak težine teži od prestanka pušenja.


Izvor: University of Michigan Health System

Joomlart