Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Prehrambene navike adolescenata

Prehrambene navike adolescenata

Tinejdžeri i adolescenti koji redovito doručkuju imaju manje šansi da postanu debeli i da pate od prekomjerne tjelesne težine u bliskoj budućnosti i tipično vode zdraviji i aktivniji život od svojih vršnjaka koji preskaču doručak. Ovo je potvrdila nova studija koju je proveo tim stručnjaka sa univerziteta u Minessoti.
Istraživači su pratili prehrambene navike 2 200 adolescenata tokom pet godina i pokušavali pronaći vezu između navike doručka i promjene tjelesne težine.
Tokom posljednjih dvadeset godina pretilost među djecom se udvostručila, a među adolescentima utrostručila. Procjenjuje se da između 12 i 24 procenta djece redovno preskače doručak.
Preskakanje doručka i ostale nezdrave navike za kontrolu težine česta su pojava kod 57% ženske populacije adolescenata i 33% muške adolescentske populacije. Broj djece koja preskaču doručak u stalnom je porastu.
Projekt EAT studija počeo je prije pet godina kada su učesnici studije bili adolescenti. Sada kada su tinejdžeri, pokazalo se da ona djeca koja su redovno doručkovala mršavija su i imaju niži index tjelesne težine nego djeca koja su često preskakala doručak. BMI indeks( index tjelesne mase) je mjera koja se koristi za procjenu rizika od pretilosti.
Većina ljudi, uključujući i tinejdžere, misli kako je preskakanje doručka efektan način za redukciju kalorija, ali istina je zapravo sasvim suprotna. Preskakanje doručka vodi prejedanju kasnije tokom dana, posebno uvečer.
(epssa)

Joomlart