Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Debljina - glavni uzročnik više vrsta raka

Debljina - glavni uzročnik više vrsta raka

Dosad najveće istraživanje potvrđuje vezu pretilosti i zloćudnih bolesti

 

DEBLJINA

 

Glavni uzročnik više vrsta raka

 

Stručnjaci svjetske udruge za istraživanje raka, na temelju studija iz cijelog svijeta, zaključili su da je utjecaj hrane na razvoj raka ključan te definirali pravila borbe protiv te bolesti

 

7000

studija o karcinomu iz cijelog svijeta korišteno je u analizi stručnjaka Svjetske udruge za istraživanje raka. Na 500 stranica izvještaja potvrđuje se da je debljina jedan od glavnih uzroka raka

 

 

Milijuni ljudi pod rizikom su da će oboljeti od raka ako ne smanje unos alkohola i crvenoga mesa! Ako želimo zaustaviti sve veći pobol od zloćudnih bolesti, nužno moramo mijenjati životni stil - upozorili su medicinski stručnjaci nakon detaljne analize povezanosti debljine, načina prehrane i tjelesne aktivnosti s rizikom od razvoja raka. Iako su i dosad liječnici upozoravali o štetnosti nekih namirnica i njihovoj povezanosti s karcinomom, novi dokazi ovih su dana medicinska top tema brojnih medija jer se temelje na opsežnom i dugogodišnjem istraživanju.

Devet timova stručnjaka fokusiralo se na 17 tipova raka te su pet godina analizirali podatke iz čak 7000 studija o karcinomu iz cijeloga svijeta od šezdesetih godina do danas. Zaključke iz stručnog izvještaja, koji sadrži 500 stranica, predstavili su prije samo nekoliko dana eksperti Svjetske udruge za istraživanje raka.

 

Šest tipova karcinoma

 

Nakon pušenja, debljina je najveći rizični čimbenik u razvoju raka. Prof. Michael Marmot s Londonskog sveučilišta, jedan iz skupine istraživača koji su predstavili dokaze o povezanosti prehrane i raka, rekao je da je i sam bio šokiran otkrivenim dokazima. Imamo, rekao je, nove znanstvene dokaze da je prekomjerna tjelesna težina značajan rizični faktor za najmanje šest tipova karcinoma - rak jednjaka, gušterače, crijeva, rak dojke u postmenopauzi, jetre, endometrija.

To znači da se najmanje trećina slučajeva raka povezuje s prekomjernom tjelesnom težinom. Ova su otkrića alarmantna i zato što se, sudeći prema današnjim trendovima, predviđa pandemija pretilosti u svijetu. Populacija u Hrvatskoj, nažalost, također nije u tome izuzetak. Ako nekim čudom ne dođe do obrata, do 2050. godine čak 60 posto muškaraca, 50 posto žena i četvrtina djece u svijetu bit će pretilo!

 

Pet desetljeća studija

 

Direktor projekta ove metaanalize u kojoj je okupljen doista golemi broj studija iz gotovo pet desetljeća, prof. Martin Wiseman zaključuje kako se danas, jasnije nego ikad, zna da se rizik od razvoja raka može smanjiti i prevenirati uravnoteženom prehranom i normalnom tjelesnom težinom. Normalnu tjelesnu težinu označava indeks tjelesne mase do 25 ili, što je najbolje, od 18,5 do 23. Indeks tjelesne mase dobije se kad se težina u kilogramima podijeli s visinom izraženom u metrima na kvadrat.

Stručnjaci savjetuju uravnoteženu prehranu. To konkretno znači, među ostalim, da tjedno ne treba pojesti više od 500 grama crvenog mesa, a potpuno treba izbjegavati sušeno, dimljeno, soljeno meso te smanjiti unos alkohola. Zdrava prehrana podrazumijeva jasno i najmanje tri obroka voća i povrća dnevno. Ukratko, treba izbjegavati namirnice, ali i sva slatka pića, koje debljaju. Preporučuje se, naravno, i redovita tjelesna aktivnost, i to ne samo radi prevencije kardiovaskularnih bolesti nego i prevencije prekomjerne težine. Više treba jesti cjelovitih prehrambenih proizvoda, a mladim se majkama savjetuje dojenje jer će tako smanjiti rizik da obole od raka dojke.

 

 

èSAMO MINIMALNE KOLIČINE ALKOHOLA

 

Alkohol se također sasvim jasno povezuje s nekim vrstama raka, uključujući rak dojke. Dakle, u prevenciji raka preporuka je apsolutna apstinencija od alkohola što je, pak, u suprotnosti s preporukama stručnih udruga kardiologa, koji smatraju da alkohol u malim količinama štiti od srčanih bolesti. Što činiti?

Stručnjaci se slažu da su minimalne količine alkohola prihvatljive. 

 

                                            

 

 

 

Prehranom protiv raka

 

Što smanjuje, a što povećava rizik od obolijevanja od raka

 

 

Rak jednjaka                                                            rak plućA

ü   voće i povrće bez škroba, vitamin C                          ü   voće

û alkohol i tjelesne masnoće                                        û  nijedna hrana posebno

 

RAK JETRE                                                          RAK DOJKE PERIMENOPAUZE

ü   nijedna hrana posebno                                    ü mliječni proizvodi

û  pića sa šećerom                                              û  alkohol

 

RAK ŽELUCA                                                         RAK BUBREGA

ü   voće i povrće bez škroba                                 ü nijedna hrana posebno

û slana i zasoljena hrana                         û tjelesne masnoće

 

KOLOREKTALNI KARCINOM                                         RAK PROSTATE

ü   češnjak, mlijeko i vježbanje                               ü selen

û  tjelesne masnoće i alkohol                                 û proizvodi s puno kalcija

 

 

 

 

 

10 ZAPOVIJEDI

BORBE PROTIV RAKA

 

NE SMIJETE:                                                         morate:

Øjesti suhomesnate proizvode                                  Ø ostati mršavi

Øjesti previše crvenog mesa                               Ø svakodnevno vježbati

Øjesti fast food                                                       Ø jesti voće i povrće, žitarice

Øjesti previše slanog                                               Ø dojiti svoje dijete

Øpiti pića sa šećerom

Øpiti previše alkohola

 

 

 

02.11.2007.

Joomlart