Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Lijekovi za snižavanje koncentracije kolesterola u krvi

Lijekovi za snižavanje koncentracije kolesterola u krvi

Kada se govori o kolesterolu i zdravlju, o kolesterolu se najčešće govori s negativnim predznakom. Zapravo, povišena koncentracija kolesterola u krvi trebala bi imati negativni predznak budući kolesterol sudjeluje u izgradnji svih naših stanica i iz kolesterola se sintetiziraju neki hormoni. O važnosti kolesterola dovoljno govori i činjenica da se sintetizira u jetri (endogeni kolesterol). Dio kolesterola unosimo i hranom i to isključivo onom životinjskog porijekla poput mlijeka, mesa i jaja (egzogeni kolesterol). U organizmu postoji fina regulacija koncentracije kolesterola. Kada unesemo više kolesterola hranom nego što je organizmu potrebno jetra prestane proizvoditi kolesterol i na taj način održava kolesterol unutar optimalnih granica. Kada unos kolesterola hranom premaši mogućnosti jetrene kompenzacije dolazi do porasta kolesterola u krvi (najčešće i triglicerida) što s vremenom može dovesti do nastanka ateroskleroze.

Prvi korak u smanjivanju koncentracije kolesterola u krvi je promjena nekih životnih navika. Hrana koja se konzumira trebala bi imati mali udio masti, trebala bi biti bogata vlaknima. Smanjenju kolesterola pridonosi i povećana tjelesna aktivnosti. Ali, nekima, te promjene ne dovode do snižavanja kolesterola. Te osobe trebaju uz navedene promjene koristiti i lijekove za snižavanje kolesterola ne bi li na taj način doveli kolesterol unutra prihvatljivih granica. Preporučena vrijednost kolesterola je da je on niži od 5 mmol/L.

Lijekovi za snižavanje kolesterola dijele se na:
Statine
Fibrate
Nikotinsku kiselinu i derivate
Ostale hipolipemike


Lijekovi su najučinkovitiji kad se kombiniraju s pravilnom prehranom.

Kako djeluju statini?
Statini blokiraju sintezu (endogenog) kolesterola u jetri. Snižavaju LDL («loš» kolesterol) i trigliceride, i imaju blagi učinak na porast koncentracije HDL-a («dobar» kolesterol). Ti lijekovi su prvi izbor u terapiji visokog kolesterola kod većine ljudi. Nuspojave mogu biti različiti probavni poremećaji , oštećenje jetra, bol i slabost u mišićima.

Kako djeluje nikotinska kiselina?
Nikotiska kiselina je vitamin iz skupine B kompleksa. Normalno je prisutna u hrani. U visokoj koncentraciji služi kao lijek. Nikotinska kiselina snižava LDL kolesterol i uzrokuje porast HDL kolesterola.

Kako djeluju fibrati?
Fibrati smanjuju proizvodnju triglicerida i time smanjuju njihovu koncentraciju. Povećavaju i koncentraciju HDL kolesterola.

Interakcije lijekova za snižavanje kolesterola s hranom i drugim lijekovima
Grejp kao i sok od grejpa utječu na metabolizam lijekova pa bi se ta kombinacija trebala izbjegavat. Upotreba antikoagulansa i fibrata pojačava učinak antikoagulansa.

Literatura
www.webmd.com
Registar lijekova u Hrvatskoj
Stručna literatura


Joomlart