Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Smrtnost, srčani i vaskularni ishodi u iznimno pretilih žena

Smrtnost, srčani i vaskularni ishodi u iznimno pretilih žena

obese-woman.jpg Pretilost, koja se obično mjeri BMI-om 30 i više, djeli se u 3 podrazreda: pretilost 1(30-34.9), pretilost 2(35-39.9) i ekstremna pretilost (>40). Ekstremna pretilost je u osobitom porastu u SAD-u, no zdravstveni rizici jos nisu dobro definirani.
U studiji Women´s Health Initiative Observational Study koja je provedena u 40 bolničkih centara diljem SAD-a bilo je obuhvaćeno 90 185 žena čija su zdravstvena stanja i težine liječnici pratili kroz 7 godina. Analizirajući smrtnost i uzevši u obzir sve uzroke smrti, statistike su pokazale na 10 000 osoba/godisnje smrtnost 68.39% žena s normalnim BMI, 71.16 žena pretjerane tjelesne težine, 84.47% žena s tipom pretilosti 1, 102.85% žena s pretilosti tipa 2 i 116.84% žena s ekstremnom pretilosti.

Analize, koje su uključivale parametre kao što su godine, pušenje, stupanj obrazovanja, regija SAD-a i fizička aktivnost,  pokazale su da se rizik povišene tjesesne težine i smrtnosti od svih uzroka, smrtnosti od koronarne srčane bolesti i pojavnosti koronarne srčane bolesti ne razlikuje između rasa i etničkih skupina. Posebne analize unutar grupa bjelkinja i crkinja pokazale su povezanost smrtnosti od svih uzroka i povećanu učestalost koronarne srčane bolesti sa kategorijom tjelesne težine. Kao najčešći uzroci smrtnosti povezane s pretilošću i uzroci koronarne srčane bolesti navode se dijabetes, povišeni krvni tlak i povišena razina lipida u krvi.

Joomlart