Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Trbušni tip debljine povećava rizik od povišenog krvnog tlaka

Trbušni tip debljine povećava rizik od povišenog krvnog tlaka

trbuh.jpg Odrasle osobe koje imaju višak masnog tkiva u području trbuha mogle bi biti pod povećanim rizikom od povišenog tlaka ili hipertenzije. U desetogodišnjem istraživanju objavljenom u American Journal of Hypertension znanstvenici otkrili da u osoba čiji se opseg struka povećavao kroz godine, povisio se i krvni tlak. Štoviše, čak su i mladi muškarci i mlade žene koji su bili pretili na početku studije ili postali pretili za vrijeme studije "dobili" visoki krvni tlak. Istraživanja su pokazala da ljudi koji su građeni po tipu "jabuke" pod većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tip 2 od osoba čiji se višak masnog tkiva "nakuplja" na bedrima i bokovima. Studije pokazuju da općenito pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Da li trbušni tip debljine sam po sebi uzrokuje visoki krvni tlak ili međudjelovanjem mnogih rizičnih faktora, znanstvenicima je zasad nepoznato. Ovo je zasad prvo istraživanje koje jasno pokazuje rizik hipertenzije u osoba s trbušnim tipom pretilosti bez obzira na trenutni krvni tlak i ukupnu tjelesnu težinu.

Znanstvenici smatraju da je moguće da osoba ima vrlo velik opseg struka, ali ne i tjelesnu težinu da bi se smatrao pretilim.  U istraživanje je bilo uključeno 2 377 odraslih Kineza u dobi od 30 i više godina, čiji su opseg struka i visinu krvnog tlaka znanstvenici pratili u razdoblju od 10 godina. Oni ispitanici čiji je opseg struka bio veći imali su veći rizik od svojih kolega s užim strukom, kao i ispitanici koji su postali pretili tokom istraživanja. Čak i ispitanici u dobi od 30 do 43 godine čiji je opseg struka bio povećan, također su pokazali povišenje krvnog tlaka. Trbušni tip debljine često je dio niza stanja zajednički poznatim pod nazivom metabolički sindrom. Visoka razina kolesterola, visoki krvni tlak i inzulinska neosjetljivost (prekursor dijabetesa tipa 2) čine metabolički sindrom. Sva ova stanja nose rizik obolijevanja od bolesti srca i zasad još nije jasno koji točno od ovih stanja uzrokuje ostala. No, trenutna saznanja idu prilog teoriji da je trbušna pretilost "glavni krivac" nastanku inzulinske neosjetljivosti i nakon toga ostalih komponenta metaboličkog sindroma. Naravno, da bi se sačuvalo zdravlje i prevenirale sve ove bolesti, važno je održavati zdravu tjelesnu težinu i prevenirati nastanak kako trbušne pretilosti, tako i općenito pretilosti.

Joomlart