Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Sindrom "pretilih osoba normalne tjelesne težine" mogao bi povećati rizik srčanih oboljenja

Sindrom "pretilih osoba normalne tjelesne težine" mogao bi povećati rizik srčanih oboljenja

srce.jpg Osobe koju su normalne tjelese težine, ali imaju visok udio masnog tkiva u tijelu, mogli bi imati povećani rizik obolijevanja od srčanih bolesti i moždanog udara, objavljeno je u American Journal of Clinical Nutrition .
Uobičajeno je kad se govori o tjlelsnoj težini da se ona mjeri Body-Mass Index-om. No, postoje osobe koje imaju BMI osobe normalne tjelesne težine, no ustvari imaju značajan udio tjelesne masti. Neki znanstvenici tvrde da bi takvo stanje moglo biti vrsta „sindroma".
Dobra vijest za ove osobe je da nemaju metabolička stanja koja su pridružena pretilosti kao što je visoki krvni tlak, visoke razine kolesterola u krvi i visoke razine šećera u krvi. No, loša je vijest što bi ove osobe mogle biti sklonije visokim razinama u krvi nekih preoteina vezanih uz upalu. Te proteine luče stanice masnog tkiva.
Upala je povezana s taloženjem masti u krvnim žilama te posljedičnim začepljenjem. To bi moglo značiti da osobe s BMI-om normalne tjelesne težine i visokim udjelom masnog tkiva imaju rizik da postanu pretili u budućnosti te da imaju rizik razvijanja visokog krvnog tlaka.
Što je još važnije, žene s BMI-om normalne tjelesne težine i visokim udjelom masnog tkiva mogle bi imati lažan osjećaj sigurnosti vezano uz njihovo zdravlje budući da je njihov BMI normalan. To bi u budućnosti moglo značiti da mjerenje udjela masnog tkiva u tijelu uz BMI ima veliku važnost u preveniranju bolesti vezanih uz pretilost.

Joomlart