Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Utjecaj prekomjerne težine na srčanu funkciju

Utjecaj prekomjerne težine na srčanu funkciju

srcana-funkcija.jpg Kod pretilih osoba masno tkivo se nakuplja u prekomjernoj količini zbog čega se javljaju promjene u strukturi i funkciji srca. Promjene na srčanom mišiću i na srčanim arterijama mogu dovesti do koronarne bolesti pa i do zatajenja srca i iznenadne smrti zbog srčanog incidenta.

Debljina može ostaviti negativne posljedice na srce tako što utječe na poznate faktore rizika kao što su poremećaj metabolizma masti ili dislipidemija, povišeni krvni tlak, netolerancija glukoze, apneja ili prestanak disanja u snu te poremećaj protrombinskog vremena.

Sama debljina utječe na povećanje ukupnog volumena krvi u tijelu zbog povećanih metaboličkih potreba organizma. Povećava se opterećenje za srce i krvne žile, a takvi novi zahtjevi za srce uvjetuju i prilagodbu srca u obliku promjene građe srčanog mišića, najčešće lijeve klijetke i pretklijetke.
Zadebljanje srčanog mišića, kao i širenje klijetke i pretklijetke mogu dovesti do drugih ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija kao što su fibrilacija klijetke i pretklijetke i srčani udar.

Većina osoba koje imaju prekomjernu težinu imaju i povišen krvni tlak. Djelujući zajedno na srčanu funkciju kod prekomjerno teških hipertoničara razvija se ekscentrična dilatacija ili proširenje srca. Aterosklerotske promjene na krvni žilama povećavaju rizik nastajanja srčanog infarkta.

Novija istraživanja koja se bave debljinom otkrila su da gubitak težine i do 10% značajno smanjuje rizik od razvoja bolesti srca.

Debljina.net

Joomlart