Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Zdravi zubi / Liječenje ćelavosti kirurškim putem

Liječenje ćelavosti kirurškim putem

celavost.jpg U liječenju ćelavosti danas se sve češće koriste i kirurške metode koje mogu pomoći korekciji stanja izazvanog bilo prirodnim gubitkom kose, bilo gubitkom kose izazvanim ozljedama glave, opeklinama i slično. Najbolji kandidati za ovakvu metodu su osobe s dobro ograničenim gubitkom kose.
U terapiji se danas koriste različiti tipovi kirurškog liječenja a ovisno o uzroku gubitka liječnik izabire prikladan tretman. Nabrojit ćemo neke:
- transplatacija kose: od zdravog davatelja uzima se mala „trakica“ vlasišta obično sa zatiljnog djela  i premješta se na primatelja. Za davatelja ovaj gubitak rezultira tankim ožiljkom koji se nalazi ispod kose
Ubrzo nakon transplatacije kosa koja se presadi otpadne da bi ponovo počela rasti nakon 2 mjeseca. Nakon šest mjeseci transplatirano vlasište na primatelju izgleda prirodno

Redukcija vlasišta
U kirurškom trtmanu moguće je koristiti i ovu metodu gdje se izrezuje dio kože koji je ogoljen kako bi se smanjila ćelavost. Može se kombinirati s translatacijom kose.
Proširenje vlasišta
Suprotno od gore navedene metode postoji i obrnuti postupak gdje se pod kožu vlasišta ugrađuje privremno implantat koji će povećati površinu koja je prekrivena kosom. Postupak traje 3-4 tjedna.
 
Joomlart