Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Zdrave navike / Debljina i zdravstveni rizici

Debljina i zdravstveni rizici

pacijent.jpg Višak kilograma predstavlja izvor brojnih zdravstvenih problema. Negativan utjecaj debljine na zdravlje  najvažniji je razlog zbog kojeg se moramo potruditi održavati normalnu, zdravu tjelesnu težinu.

Što je višak kilograma veći to su veći rizici za razvoj ozbiljnih simptoma i bolesti povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom.
Pretile osobe sklonije su oboljevanju od visokog krvnog tlaka, srčanog infarkta i moždanog udara. Hipertenzija ili visoki krvni tlak dva puta se češće javlja u debljih osoba u usporedbi s osobama normalne težine.

Debljina se ubraja u jedan od  najčešćih faktori rizika povezanih s nastankom moždanog udara. Također, debljina znatno povećava rizik za razvoj šećerne bolesti tip 2 ili dijabetesa.
Nekoliko vrsta zloćudnih tumora uzročno se povezuje s debljinom, a opasnost za razvoj karcinoma raste usporedno s rastom indeksa tjlesne mase (BMI).
Pored toga što značajno povećava opasnost od pojave smrtonosnih bolesti, debljina drastično utječe na kvalitetu svakodnevog života. U današnjem društvu, debljina često može biti izvor diskriminacije i depresije.
Jedino smanjenjem suvišnih kilograma pretile osobe mogu smanjiti posljedice prekomjerne težine po zdravlje. Smanjenje težine također je iznimno važno za postizanje zdravijeg i kvalitenijeg življenja.

Joomlart