Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Zdrave navike / TRUDNOĆA – DOBIVANJE NA TEŽINI – ŠTO JE ZDRAVO?

TRUDNOĆA – DOBIVANJE NA TEŽINI – ŠTO JE ZDRAVO?

Sviđalo se to nama ili ne, dobivanje težine u trudnoći je neminovno. Rast i razvoj djeteta ovisi o tome. Pravilno dobivanje odgovarajuće težine podržava zdravlje djeteta i olakšava gubitak kilograma nakon poroda.
Međutim, mit o tome da trudnica jede za dvoje je - netočan. Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima zapravo se malo povećavaju. Prosječno povećanje kalorijskih potreba je cca 300 kcal u drugom i trećem trimestru, dok u prvom trimestru nije ni toliko. U prijevodu to znači otprilike jedan voćni jogurt i pecivo više na dan.
Prednost u prehrani svakako treba dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima poput voća i povrća.

Smjernice za dobivanje na težini

Ne postoji princip koji bi se mogao primjeniti na sve žene. Količina kilograma koju morate dobiti ovisi o više faktora, uključujući vašu težinu prije trudnoće i vaš BMI ( eng. body mass index, hrv. ITM – indeks tjelesne mase). Zdravstveno stanje i trudnice i djeteta u ovome također igraju važnu ulogu.
Idealni prirast težine je 11-15 kg. Naravno, veća je vjerojatnost da će trudnice sitnije konstitucije dobiti manju, a trudnice krupnije konstitucije veću težinu. Ukupni dobitak na težini omogućuje razvitak bebe težine između 3 i 4 kg, te 9 - 11 kg za razvitak posteljice, plodne vode, maternice, majčinih grudi, te povećanja volumena majčine krvi i tkivnih tekućina.
Svakako se savjetujte s vašim liječnikom kako bi odredili koliki porast težine je najbolji za vas osobno.

Donosimo vam neke općenite smjernice:

Težina prije trudnoće (BMI)

Preporučeno dobivanje na težini

Izrazito mršavi  (BMI<18,5)

16 do 18 kg

Normalna težina (18,5 <BMI<24,9)

11 do 15 kg

Povećana težina (24,5<BMI<30)

7,5 do 11 kg

Pretilost (BMI>30)

oko 7,5 kg

 

  Ukoliko je vaša trudnoća višeplodna, dobitak na težini je veći i može iznositi 18 do 22 kg.

Prosječan dobitak na težini iznosi otprilike 0 - 2 kilograma tijekom prvog trimestra. Ovaj prirast se nastavlja s oko 300 - 500 grama tjedno tijekom drugog i tijekom većeg dijela trećeg trimestra. Idealan mjesečni dobitak na težini tijekom ovog perioda iznosi 1.200 - 1.500 grama. Tijekom zadnjih četiri tjedna dobitak na težini pada na oko jedan ili čak nijedan kilogram.Ukoliko ste povećane tjelesne težine (BMI>25)  ili pretili (BMI>30)
Višak kilograma sam po sebi nosi dodatni rizik za zdravlje kako žene tako i djeteta, poput gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Međutim trudnoća nije vrijeme kada bi žena trebala ići na restrikcijsku dijetu i smršaviti. Čak i pretile žene (BMI>30) moraju dobiti nešto kilograma tijekom trudnoće. Naravno, iznimno je važna uravnotežena prehrana s puno voća i povrća te složenih ugljikohidrata i odgovarajućom količinom proteina i masti, pri čemu se strogo mora pratiti prirast težine koji mora biti daleko manji nego kod žena normalne težine.

Ukoliko ste iznimno mršavi (BMI<18)
Žene koje počinju trudnoću s manjkom kilograma, trebaju pokušati dostići idealnu težinu tijekom prvog trimestra trudnoće (cilj je: 18,5<BMI<24,5). Tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće bi potom trebale dobiti potrebnih 11 - 15 kg povrh toga. U suprotnom beba može biti rođena prije vremena ili vrlo niske porođajne težine.

Prirast težine tijekom trudnoće:

 

Masa

Dijete

3-4 kg

Posteljica

0.7 kg

Plodna voda

1 kg

Povećanje maternice

1 kg

Povećanje dojki

0,5 -1 kg

Povećanje volumena krvi

1.3 – 1.8 kg

Povećanje volumena tjelesnih tekućina

1 – 1.4  kg

Masne naslage

2.5 – 3.5 kg

 

 

Joomlart