Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Zdrave navike / Centar za duhovnu pomoć (CDP)

Centar za duhovnu pomoć (CDP)

CDP je specijaliziran za pružanje duhovne terapijske pomoći u traumama čovjekove duhovne duše, kao i za liječenje čovjekovih duhovnih patoloških stanja. Za sada je CDP organiziran kao humanitarna udruga, a osnovan je 1990. godine. U terapijskom radu se primjenjuje autentični hrvatski model pružanja duhovne terapijske pomoći nazvan HAGIOTERAPIJA, koji je razvio dr. Tomislav Ivančić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik CDP-a.
CDP terapijski djeluje na:
- uklanjanju naslijeđenih sklonosti bolestima u duhovnom području;
- liječenju besmisla i poroka;
- ozdravljenju duhovnih bolesti koje nastaju zbog pomanjkanja ljubavi od začeća  do treće godine života (manjak povjerenja, osjećaj krivice, strahovi, benigna i   maligna agresivnost, potištenost, očaj, sklonost samoubojstvu, anoreksija,  bulimija i sl.);
- ozdravljenju duhovnih struktura (savjest, volja, intelekt, karakter);
- ozdravljenju duhovnih trauma i patnja (kriza braka i obitelji, problemi s djecom,  gubitak bliske osobe, stresovi, PTSP, postabortivni sindrom, invalidnost);
- ispravljanju iskrivljenih moralno-etičkih stavova i ponašanja (mržnja,  nepraštanje, osvetoljubivost);
- ovisnost o drogi, alkoholu, cigaretama, kocki, magiji i okultnim praksama, o  ljudima, užicima, novcu itd.);
- mediumpsihozu;
- simptomatska oboljenja, tj. tjelesna i psihička oboljenja kojima je uzrok u  duhovnom području.
Koji je način rada i koja su sredstva u pružanju duhovne pomoći?
Upitnikom se ispituju uzroci duhovnih problema i postavlja se duhovna dijagnoza. Potom se pristupa terapiji koja se sastoji od objašnjenja stanja pacijentu i načina izlaska iz problema, pacijentovog opredjeljenja za predloženu terapiju koja vodi do duhovnog zdravlja, te same terapije u kojoj se nadoknađuje ljubav, jača povjerenje, vodi do praštanja i mirenja, te posreduje sila i snaga za krepostan život.
Sredstva u pružanju duhovne pomoći su prihvaćanje osobe i podrška, razgovor, pouka, upoznavanje sa zakonitostima duha, molitva, Božja riječ, upućivanje na sakramente i savjetovanje.


Koji su oblici rada?
Duhovna se pomoć pruža individualno, ili u skupinama, ili putem specijaliziranih seminara, ili u kreativno-terapijskim radionicama, u vidu terenskog rada, putem telefona (tel: 01-4829-828), tribina, predavanja, radio-emisija, te telefonskog govornog automata - duhovna misao prof. T. Ivančića "Pet minuta za tebe"   (tel: 060-322-322).
Kome je namijenjena duhovna pomoć i tko ju pruža?
Pomoć se pruža svim osobama, bez obzira na dob, spol, profesiju ili životni nazor (teistima i ateistima), a pružaju ju duhovno, stručno i teološki osposobljene osobe. Duhovna pomoć je za korisnike besplatna.
Već u osobnoj praksi upoznati s djelotvornošću hagioterapije, brojni liječnici, psiholozi, defektolozi, pedagozi, prosvjetni djelatnici i socijalni radnici samoinicijativno upućuju potrebite u CDP.


Koji je cilj pružanja duhovne pomoći?
Cilj pružanja duhovne pomoći je postizanje duhovnog zdravlja, a to znači osposobljavanje osobe da slobodno raspolaže svojim psiho-fizičkim i duhovnim sposobnostima i da bude slobodna od svega što zarobljava. Duhovno zdrava osoba slobodno se odlučuje za humano, moralno, kreativno i osmišljeno djelovanje, sposobna je pronaći životni smisao i cilj, komunicirati sa svim ljudima, te tako stvarati zajedništvo, povjerenje, dijalog, ekumenizam, suradnju i doživljaj čovječanstva kao jedne obitelji. Nakon što je uklonjen problem zbog kojeg je zatražila pomoć, duhovno zdrava osoba ima i izgrađenu ispravnu ljestvicu vrednota i moralnu sigurnost. Okrenuta je dobru i tolerantna je: može se obogatiti uvjerenjima drugih, no pritom čvrsto ostati u svojim temeljnim stavovima; sposobna je za rješavanje životnih kriza, za zdrave međuljudske odnose i angažiranje u društvu. Poukom o pružanju duhovne pomoći osobe se također osposobljavaju za samopomoć i pomoć drugima.
Pružanjem duhovne pomoći pojedincu, zbog disperzivnog djelovanja terapije, ujedno se pridonosi duhovnom zdravlju obitelji, a time u konačnici i duhovnoj obnovi društva.


Koliki je broj osoba zatražio pomoć CDP-a?
Do sada je individualnu pomoć CDP-a zatražilo je više od 13.300 osoba, kojima je pruženo preko 68.000 terapija. Također, s brojnim osobama radi se u skupinama, u kreativno-terapijskim radionicama, putem telefona i na terenu (kućne posjete invalidima, bolnice, rehabilitacijski centri, starački domovi itd.). U CDP-u se, povrh toga, vikendima održavaju seminari za mlade, roditelje, bračne parove, bolesnike i osobe koje o njima brinu. Isto tako održavaju se seminari za razne struke: prosvjetne i zdravstvene djelatnike, odgajatelje i menadžere. Na seminarima u prosjeku sudjeluje 30-40 osoba.


Kakvi su rezultati?
Statistički podaci u CDP-u pokazuju da je putem hagioterapije duhovno zdravlje postignuto kod 54 % osoba, poboljšanje kod 28 %, a za 15 % ne postoje povratne informacije. Rezultat nije postignut samo kod 2 %, a kod preostalog je broja terapija još u tijeku (1 %).
Kako doći u CDP?
Individualni susret s hagioterapeutom u CDP-u Zagreb potrebno je telefonski dogovoriti na broj telefona 01/4829-829 (tel/fax).

Adresa CDP-a je:
CENTAR ZA DUHOVNU POMOĆ
10000 Zagreb, Vodnikova 2/III
Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati. 
Raspored seminara i radionica u CDP-u Zagreb, te radio emisija o duhovnoj pomoći može se saznati na telefon CDP-a broj 01-4829-829, kao i na internet stranicama:www.zajednica-mir.hr/ -  (link Centar za duhovnu pomoć).
E-mail adresa CDP-a glasi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  
 


Podružnice CDP-a u Hrvatskoj:
Cres/Rijeka: Trg Frane Petrića 3, Cres, tel. 051/57 18 58
 Kresnikova 8, Rijeka, tel: 051/677 120
Karlovac: Pavla Vitezovića 4  Osijek: Vodenička 23 a
 tel: 047/61 17 95  tel: 031/500 777
Sl. Brod: Slavonska bb  Split: Nodilova 1
 Tel/fax: 035/400 481  tel. 021/34 86 48
Virovitica: Tel: 048/816 048
 (8-12 h i 16-18 h)

Joomlart