Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Kako pobijediti opasnu visceralnu debljinu?

Kako pobijediti opasnu visceralnu debljinu?

Za samo 80-ak minuta tjedno treninga, bilo aerobnog bilo treninga snage, možete spriječiti ponovno nakupljanje visceralne masnoće, odnosno masnoće koja se nakuplja oko vitalnih organa, objavio je ugledni časopis „Obesitiy“. Povećano visceralno nakupljanje masti usko je povezano s rizikom od šećerne bolesti, bolestima srca i krvnih žila.
U studiji koja je provedena promatrane su tri skupine žena koje su bile podvrgnute redukcijskoj dijeti, a skupine su se razlikovale po tome što je jedna imala aerobni trening (vježbe koje povećavaju tjelesnu potrebu za kisikom, kao što su plivanje, biciklizam i sl) druga grupa je izvodila vježbe snage (dizanje utega i sl) dok je treća skupina bila kontrolna i nije u programu imala vježbe.
Sve zajedno u prvom dijelu studije rezultiralo je prosječnim gubitkom težine od 12 kilograma, a istraživači su mjerili sva masna tkiva i potkožna i visceralna.
U nastavku studije ženama koje su vježbale propisan je režim vježbanja od 40 minuta 2 puta tjedno.
Nakon godine dana opaženo je da unatoč porastu težine, grupa žena koja je vježbala nije dobila porast visceralne masnoće za razliku od druge skupine gdje je visceralna masnoća porasla za 33%.
Da se željela zadržati postignuta tjelesna težina vježbanje je moralo biti svakodnevno u trajanju od 60 minuta, no unatoč tome, ovaj puno blaži režim tjelesne aktivnosti dovoljan je da se prevenira porast visceralne masnoće.

Joomlart