Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Programi mršavljenja / Mjerenje opsega struka

Mjerenje opsega struka

struk.jpg Dokazano je da salo nakupljeno oko struka značajno povećava opasnost od razvoja koronarne bolesti, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, moždanog udara i pojave određenih vrsta malignih bolesti. Zato je mjerenje opseg struka korisna mjera za procjenu zdravstvenih rizika debljine.

Široki struk govori da se masno tkivo nakuplja u gornjem dijelu tijela, u trbušnim organima i oko njih, što se često naziva oblik jabuke. Veliki trbuh ili oblik jabuke predstavlja puno veću opasnost za zdravlje od tzv. oblika kruške kod kojeg se masno tkivo nakuplja više u  bedrima ili donjem dijelu tijela.

Što je stuk širi, opasnost za zdravlje je veća. Više je čimbenika koji utječu na povećanje opsega struka od gena do alkohola, posebice piva, pušenja, nedostatak tjelesne aktivnosti i unos suvišnih kalorija.

Trbušna debljina se procjenjuje mjerenjem opsega struka malo iznad najviše točke kuka. Znatno veću opasnost za zdravlje i učestalost zdravstvenih poremećaja imaju muškarci s opsegom struka većim od102 cm, a žene s većim od 88 cm.
Debljina.net
Joomlart