Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Programi mršavljenja / Prema broju nakupljenih kilograma u trudnoći moguće predvidjeti težinu djeteta

Prema broju nakupljenih kilograma u trudnoći moguće predvidjeti težinu djeteta

trudnoca.jpg Nova istraživanja pokazuju da žene koje u trudnoći nakupe višak kilograma od preporučenog, pa čak i one koje imaju preporučenu težinu, imaju veći rizik da njihovo dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu, u usporedbi s ženama koje dobiju manje kilograma u trudnoći.

U skladu s sve većim porastom broja pretilih osoba, nova istraživanja predlažu reviziju smjernica o primjerenoj tjelesnoj težini u toku trudnoće, objavljeno je u novom broju American Journal of Obstetrics Gynecology.

Današnje preporuke o preporučenom broju kilograma koje se nakupe tokom trudnoće bazirane su na smjernicama iz 1990. godine. U usporedni s ranijim smjernicama, ove smjernice dopuštaju veći broj nakupljenih kilograma u trudnoći zbog dokaza da žene koje dobiju mali broj kilograma u trudnoći imaju rizik rađanja djeteta tjelesne težine niže od prosječne težine novorođenčadi.

Prema smjernicama, broj nakupljenih kilograma koji se preporuča za vrijeme trudnoće u žena s normalnim BMI-om kreće se od 11 kg do 16 kg, za žene s niskom BMI-om tolerira se od 12 kg do 18. Ženama s prekomjernom tjelesnom težinom preporuča se od 7 kg do 11 kg nakupljene težine, dok se pretilim ženama preporuča najviše 6 kg.

Budući da je broj pretile djec u porastu, a još uvijek nema učinkovitog rješenja tog problema, autori ovog rada naglašavanja važnosti prevencije pretilosti u dječjoj dobi. Jedan od koraka k tome je i revizija postojećih smjernica koje će ne samo utjecati na ishod novorođenčadi, nego i na prevenciju pretlosti i majke i djeteta.
Joomlart