Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Programi mršavljenja / Promjene tjelesne težine, tjelovježba i načini ishrane na prve dvije godine studija

Promjene tjelesne težine, tjelovježba i načini ishrane na prve dvije godine studija

studiranje.jpg Epidemija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti je evidentna u svim dobinim skupinama, ukljućujući djecu i adolescente. Prema izviješću National Health and Nutrition Examination Survey iz 2002, 65% odraslih Amreikanaca je pretilo, što je najveći postotak ikad izmjeren. Debljanje i načini ponašanja za vrijeme studija mogu doprinijeti pretjeranoj tjelesnoj težini i pretilosti u odrasloj dobi.

Prema rezultatima telefonskog istraživanja Behavioral Risk Factor Surveillance Systema koje je uključivalo osobe muškog i ženskog spola od 18 godina na dalje, najveći porast broja prekomjerne tjelesne težine i pretilih čini se da je u dobi od 18 do 29. Sjedeći način života, tjelesna neaktivnost i konzumacija visokokalorične hrane doprinose prekomjernoj tjelesnoj težini i pretilosti.

U istraživanju koja je provedena na Washington University in St. Louis u Saveznoj državi Missouri sudjelovalo je 764 studenata (53% djevojaka i 47% mladića) prve i druge godine fakulteta. Cilj istraživanja je bio ustanoviti načine prehrane, tjelesnu težinu i tjelovježbu te populacije studenata. Na početku istraživanja studentima je izmjerena tjelesna težina i visina te su im dati upitnici o načinu prehrane i tjelovježbe u zadnje vrijeme. Na početku prve godine studija 29% studenata je izjavilo da ne vježbaju, 70% je izjavilo da jedu manje od 5 komada voća i povrća dnevno, više od 50% je izjavilo da su u prethodnom tjednu jeli prženu hranu ili fast food.

Na kraju druge godine studija 70% od 290 ispitanih studenata je dobilo na tjelesnoj težini (4.1+/- 3.6 kg), ali nije bilo jasne povezanosti s tjelovježbom i načinom prehrane.Studentski život mijenja mnoge aspekte studentova života. Daljnja istraživanja su potrebna da bi se utvrdio doprinos masnog tkiva, mišića i kostiju promatranom porastu tjelesne težine te utvrditi utjecaj na zdravlje dobivenih spoznaja.

Studentski život mijenja mnoge aspekte studentova života. Budući da u Americi 12 milijuna mladih studira (57% njih je na prve dvije godine fakulteta), znanstvenici smatraju da promocija zdravog načina života na samom početku studija može imati dugoročnu korist u odrasloj dobi koja bi mogla smanjiti sve veću incidenciju tjelesne neaktivnosti, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti.
Joomlart