Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Programi mršavljenja / Pregledi koji čuvaju život

Pregledi koji čuvaju život

pregled.jpg CILJANO ŠTITITE SVOJE ZDRAVLJE Svakoj dobi poseban raspored nužnih kontrola

Redovita kontrola zdravlja trebala bi biti jedna od najozbiljnijih zadaća svakog od nas. Premda to, često, i nije tako. Dovoljno je da se – osjećamo – zdravo, pa da zanemarimo čak i redovan godišnji sistematski pregled. A upravo je redovita kontrola način da obranimo, pa i spasimo svoj život, te živimo kvalitetnije i zdravo. Prevencija zdravlja temelji se na – prevenciji iz temelja – a pravilna prehrana i tjelovježba osnove su na kojima počiva zdrav organizam. Obećajte sebi da ćete živjeti zdravije i da ćete jednom u godini obaviti sistematski pregled. Ženama bi ginekološki pregled trebao biti važna obveza.
Sa životnom dobi povećava se učestalost tumora i malignih bolesti ženskih spolnih organa. Način života koji odstupa od biološkog sata također može prouzročiti bolesti. Prekovremeni rad, nedovoljno vremena za odmor, pretjerano visoki ciljevi čije nas nedostizanje čini nesretnima – također djeluju stvarajući stres, pa tako i bolest. Stopa mladih oboljelih od zloćudnih bolesti neprestano raste.
Na žalost, sve je više bolesnika u 40. godinama s tumorima debelog i završnog crijeva, te tumorima želuca.
Brine vas osteoporoza, ili, pak strah od nje? Jedna američka studija pokazuje da redovito uzimanje tvrdog sira, primjerice parmezana – i to pet dag u danu – prevenira osteoporozu. Jer, u parmezanu ima više kalcija nego u mlijeku!
I za kraj, još jedna zanimljivost – ako vam se čini da za preventivu od bolesti treba uglavnom mnogo odricanja, i samo odricanja – varate se. Pijte crno vino! Muškarcima se preporučuje od dva do tri dl u danu, a ženama jedan i pol. Tako će prevenirati razvoj aterosklerotskih i kardiovaskularnih promjena. Osim studija, tomu svjedoči i poznati tzv. francuski paradoks. U svijetu, naime, oko 50 posto ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti ( u Hrvatskoj 52 posto ), a u Francuskoj samo 23 posto. Smatra se da je jedan od čimbenika tako niske stope u Francuza  u usporedbi sa svijetom – njihovo poznato uživanje u vinu!

20. GODINE

Oprez u spolnom životu!

Spolno prenosive bolesti najveći su zdravstveni problem žena u 20. godinama. Mogu rezultirati zdjeličnom upalnom bolesti s oštećenjem prohodnosti jajovoda, ektopičnom trudnoćom ili neplodnosti, spontanim pobačajem, prijevremenim porođajem i infekcijom fetusa ili novorođenčeta, malignim bolestima, hepatitisom C, sidom. I zato, upotrijebite kondome i oralnu kondomsku kontracepciju. Ako vas muči višemjesečni izostanak menstruacije, te vam je ciklus nepravilan, zapažate pojačanu dlakavost, te povećanu koncentraciju inzulina u krvi, možda su to predznaci anovulacije, sindroma policističnih jajnika – može rezultirati neplodnošću te povećati rizik za razvoj karcinoma endometrija i dojke. Mlađe osobe nerijetko obolijevaju od anemije, te anoreksije i bulimije. Sumnjate li na anemiju, a najčešći su simptomi umor, bljedilo, slabost, apatičnost, lijenost...svakako kontrolirajte krvnu sliku. Ova dobna skupina posebno je ugrožena hepatitisom B i C, i to zbog promiskuiteta i raširenih ovisnosti. Dugoročno virusi hepatitisa B i C mogu uzrokovati cirozu jetre, ali i karcinom.
NAJVEĆE OPASNOSTI:
- spolno prenosive bolesti
-    anovulacija, sindrom policističnih jajnika
-    anemija
-    anoreksija, bulimija
-    hepatitis B, C


30 GODINE

Depresija i alergije

Ako nisu u braku, žene su u 30 – im još prilično izložene spolnim bolestima. Stoga, neka vam kondomi uvijek budu pri ruci! Američki stručnjaci procjenjuju da je više od 70 posto žena iznad 30 – te godine depresivno. Gubitak seksualne želje jedan je od osnovnih simptoma depresije! Ostali su simptomi: lupanje srca, osjećaj nezadovoljstva, učestalo mokrenje, otežali mišići. Ako vas muči depresija, važno je osvijestiti prisutnost te bolesti jer to je već pola puta do njena izlječenja.
Alergije se javljaju neovisno o životnoj dobi, no astmatske promjene najčešće se razvijaju nakon 30. godine.
U ovoj životnoj dobi nerijetke su promjene u radu štitnjače. Simptomi su nervoza, ubrzan rad srca, usporen ili ubrzan metabolizam, perutanje kože, opadanje kose, ispucali vrhovi, svrbež u predjelu potkoljenice.
NAJVEĆE OPASNOSTI:
-    spolno prenosive bolesti
-    anovulacija, policistični jajnici
-    depresija
-    alergije
-    bolesti štitnjače


40GODINE

Češća pojava zloćudnih bolesti

Karcinomi genitalnih organa, nepravilnosti menstrualnog ciklusa – ginekološki su problemi koji nerijetko muče žene u 40. godinama. Uzmite nadomjestak s hormonima, ali obavezno odluku donesite u suradnji s liječnikom.
Zloćudne bolesti probavnog sustava također vrebaju. Kako su žene često sklone probleme vezane uz bol u trbuhu povezati s ginekološkim tegobama, uputno je ne zaboraviti na mogućnost promjene u probavnom sustavu. Želučane tegobe treba kontrolirati gastroskopijom. Odlazite na periodičke sistematske preglede, te na ultrazvučne preglede trbušne šupljine. Žene češće imaju žučne kamence, koji ne moraju davati nikakve simptome. Ne preporučuje se operacija žučnih kamenaca ako ne izazivaju tegobe, osim u posebnim skupinama kao što su dijabetičari. Tumor debelog crijeva, tumor žučnjaka i jetre, te jednjaka povezani su uz prekomjernu tjelesnu težinu.
NAJVEĆE OPASNOSTI:
-    karcinomi genitalnih organa
-    anovulacije
-    miomi
-    obilna genitalna krvarenja
-    nepravilnosti genitalnih ciklusa
-    zloćudne bolesti probavnog sustava
50. GODINA I VIŠE

Nastupa menopauza

U ovom životnom razdoblju žene mnogo češće obolijevaju od karcinoma genitalnih organa. Primjenjujte, u dogovoru s liječnikom, hormonsku terapiju!
Nastupa razdoblje perimenopauze. Glavne su tegobe znojenje, osjećaj vrućine, crvenilo u licu i vratu, nesanica, osjećaj nespokoja, razdražljivost, anksioznost i zaboravljivost. S godinama nastaje osteoporoza i zato dodatno uzimajte kalcij i lijekove protiv osteoporoze, te pojačajte tjelesnu aktivnost.
U žena su moguće bolesti srca ( u muškaraca i ranije, poslije 35. godine ). Kontrolirajte srce, pazite na tlak.
Ako vas muče bolni, otečeni zglobovi, osjećaj težine i mobilnosti zglobova, teže saginjanje i bolnost u pokretu – to su predznaci reume.
Rizik zloćudnih bolesti probavnog sustava, sa životnom dobi, osjetno raste. Potrebne su redovite liječničke konzultacije, osobito u vezi s novim simptomima: nagli gubitak apetita, nadutost, nagli i neplanirani gubitak tjelesne težine. Preventivno preporučivanje kolonoskopije i gastroskopije nije uputno, bez jasno postavljenih indikacija.
NAJVEĆE OPASNOSTI:
-    karcinomi genitalnih organa
-    osteoporoza
-    bolesti srca
-    reuma
-    zloćudne bolesti probavnog sustava


Ženama bi ginekološki pregled trebao biti važna obaveza, baš kao i pregled grudi i mamografija poslije 40.

OBVEZNI GODIŠNJI PREGLEDI DO 40. GODINE
-    Kompletna krvna slika i sedimentacija
-    Kontrola urina sa sedimentom
-    Stomatološki pregled
Za žene:
-    Ginekološki pregled: PAPA test, HPV Digene test, te test na chlamydiu
-    Pregled dojki i ultrazvuk

OBVEZNI LIJEČNIČKI PREGLEDI IZNAD 40 – ih
-    Kompletna krvna slika i sedimentacija
-    Provjerite kolesterol i glukozu u krvi ( ako je u redu, ponovite svakih pet godina )
-    Kontrola urina sa sedimentom
-    Kontrolirajte tlak
-    Stomatološki pregled
-    Test na krvarenje u stolici
-    Obavezno otiđite na konzultacije gastroenterologu
Za žene:
-    Ginekološki pregled i ultrazvuk
-    Pregled dojki i mamografija

Joomlart