Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / Nekoliko savjeta za dugoročno mršavljenje

Nekoliko savjeta za dugoročno mršavljenje

1.    savjet – igrajte se brojevima
Bez obzira odakle dolazile kalorije su kalorije. Da bi izgubili ili dobili kilogram treba dodati ili oduzeti 7000 kalorija. Zvuči puno ili malo? Izbacite svaki dan 500 kalorija i nakon mjesec dana lakši ste 2 kilograma. Ovdje je potreban oprez. Ne pretjerujte s rezanjem kalorija jer to može jako usporiti metabolizam i usporiti izgradnju mišića.

2.    savjet – promišljajte prehranu
Pokušajte sami izgraditi piramidu zdrave prehrane i iz prehrane izbacivati manje vrijedne namirnice poput slatkiša, gaziranih i zaslađenih napitaka, a ostavite zdravu hranu kao što je povrće, voće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i mahunarke koje pomažu u održavanju tjelesne težine.

3.    savjet  - preuzmite kontrolu
Dobro je poznato da smo često puta robovi navika. Umjesto lisnatog peciva kojeg uzimamo u nekom međuobroku odlično može poslužiti namirnica od integralnih žitarica. Sladoled možemo zamijeniti jogurtom i tako redom. Važno je detektirati problem, kako bi znali odakle dolazi višak kalorija i na što je najvažnije djelovati. Evo primjera: Otišli ste trčati pola sata umjerenim tempom, pretrčali ste 5-6 kilometara po ravnom terenu i izgubili ste cca 500 kalorija (ovisno o težini, spolu, dobi). Nakon toga pojedete jedan slatkiš koji često ima 400-500 kalorija. Dakle, što je lakše, izbjeći slatkiš ili trčati pola sata?

4.    savjet – postavite čvrsta pravila
Na primjer, ako jedete kruh uz obrok preskočite krumpir ili tjesteninu, odredite koju hranu možete jesti samo za doručak. Ako već ne možete preskočiti kruh uz obrok ograničite se na jedan komad. Prvo pronađite „krivca“, a onda postavite pravila. Dobro bi bilo ta pravila zapisati kako bi dobila na snazi.
Joomlart