Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Ljepota i zdravlje / Pasivno pušenje

Pasivno pušenje

pasivno-pusenje.jpg Pasivno pušenje nastaje udisanjem dima koji se nalazi u prostoriji u kojoj drugi ljudi puše. Dim nastaje na dva načina:
-    Dim izravno od cigarete
-    Dim koji nastraje izdisanjem dima od strane pušača
Dobar dio dima od cigareta je oku nevidljiv i bez obzira na otvorene prozore zadržava se u prostoriji i skoro 3 sata nakon prestanka pušenja. Bez obzira što ga ne možete namirisati on je još u prostoriji. Posebnu opasnost predstavlja pušenje u automobilima budući se tad dim koncentrira na jako mali prostor.
Nepušači koji su izloženi pasivnom pušenju izloženi su jednakim rizicima oboljevanja kao i pušači, uključujući i rak i bolesti srca.
Dim cigareta sastoji se od preko 4000 toksičnih kemijskih sastojaka i pretpostavlja  se da je uzročnik tisaća smrtnih slučajeva svake godine. Posebno su pasivnom pušenju izložena djeca čiji organizam je još u razvoju. Unatoč poznatim opasnostima velik broj djece i danas rastu u obiteljima gdje je bar jedan roditelj pušač (oko polovice djece u Velikoj Britaniji).
Iz ovih razloga sve više zemalja zakonski ograničava pušenje u zatvorenim prostorijama, restoranima, kafićima, prodajnim centrima, uredima i javnom prijevozu.
Joomlart