Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Dodaci prehrani / Mršavljenje i doručak

Mršavljenje i doručak

Tinejdžeri i adolescenti koji redovno doručkuju imaju manje šansi postati debeli i patiti od prekomjerne tjelesne težine u bliskoj budućnosti i tipično vode zdraviji i aktivniji život od svojih vršnjaka koji preskaču doručak. Ovo je potvrdila nova studija koju je proveo tim stručnjaka sveučilišta u Minessoti.
Istraživači su pratili prehrambene navike 2 200 adolescenata tijekom pet godina i pokušavali pronaći vezu između navike doručka i promjene tjelesne težine.
Tokom posljednjih dvadeset godina pretilost među djecom se udvostručila, a među adolescentima utrostručila. Procjenjuje se da između 12 i 24 procenta djece redovno preskače doručak.
Preskakanje doručka i ostale nezdrave navike za kontrolu težine česta su pojava kod 57% ženske populacije adolescenata i 33% muške adolescentske populacije. Broj djece koja preskaču doručak u stalnom je porastu.
Projekat EAT studija počeo je prije pet godina kada su učesnici studije bili adolescenti. Sada kada su tinejdžeri, pokazalo se da ona djeca koja su redovno doručkovala mršavija su i imaju niži index tjelesne težine nego djeca koja su često preskakala doručak. BMI indeks( index tjelesne mase) je mjera koja se koristi za procjenu rizika od pretilosti.
Većina ljudi, uključujući i tinejdžere, misli kako je preskakanje doručka učinkovit način za redukciju kalorija, ali istina je zapravo sasvim suprotna. Preskakanje doručka vodi prejedanju kasnije tijekom dana, posebno navečer.
Joomlart