Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Preporuke za smanjenje problema s probavom

Preporuke za smanjenje problema s probavom

Problemi s probavom, osobito nadutost i vjetrovi, česti su kod žena. Ponekad počnu u srednjim godinama, a nekad se razvijaju tek kasnije u šezdesetim ili sedamdesetim godinama.
Tijekom perimenopauze nastaje pomak prema hormonima koji nagomilavaju masnoću, kao što su kortizol i inzulin, a smanjuju se hormoni koji iskorištavaju masnoće: estrogen i hormon rasta. Ako je tijelo pod utjecajem bilo kakvog stresa, taj će se pomak još pogoršati. Također masne stanice u predjelu trbuha imaju na sebi više receptora kortizola tijekom srednjih godina, pa se masnoća ponajprije usmjerava prema njima. To obično uzrokuje zadržavanje vode i nadutost. Da bi se smanjila nadutost, preporuča se sljedeće:

-    Smanjiti potrošnju ugljikohidrata s visokim i srednjim glikemijskim indeksom. Još jedna posljedica „loših“ eikosanoida 2. tipa jest prevelika količina želučane kiseline. Prehrana s manje ugljikohidrata, a više masnoća i bjelančevina često potpuno i brzo liječi žgaravicu i lošu probavu.

-    Konzumirati tri do pet malih obroka na dan, jer velika količina hrane, čak i one najzdravije, povećava razinu inzulina i pogoršava nadutost.

-    Neka svaki obrok sadrži nešto bjelančevina, zdravih masnoća i ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom. Međutim, voće je najbolje jesti samo, jer ako ga se jede s masnoćom, ono izaziva nadutost i lošu probavu kod mnogih žena.

-    Na tjedan dana izbaciti kruh i pekarske proizvode kako bi se testirao njihov utjecaj na probavu. Naime, pokazalo se da su mnoge žene osjetljive na gluten, te će se osjećati bolje kada ne konzumiraju pekarske proizvode.

-    Piti dovoljne količine vode, jer ona pomaže tijelu da se oslobodi toksina.

-    Voditi brigu da se zadnji obrok konzumira najmanje tri sata prije odlaska na spavanje. Odlazak na počinak s punim želucem može izazvati refluks kiseline.

-    Prestati piti alkoholna pića, jer alkohol iritira želudac.


Izvor: Mudrost menopauze, 2003.


Joomlart