Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti probavnog sustava / FAKTORI RIZIKA ZA BOLESTI JETRE

FAKTORI RIZIKA ZA BOLESTI JETRE

jetra.jpgJetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu – teži oko 1500g i ima brojne važne funkcije – preko njih 500. Jedna od njih je sekrecija žuči. Žuč je neophodna za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine A, D, E i K. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Sve tvari koje se apsorbiraju iz crijeva krvlju dolaze u jetru u kojoj se odigravaju brojni važni metabolički procesi, pri kojima dolazi do sinteze različitih tvari neophodnih za funkcioniranje organizma, kao i detoksikacije nekih štetnih produkata produkata (pretvara štetne i otrovne tvari iz krvotoka u neškodljive spojeve koji se lako izlučuju iz organizma). Jetra je važna za regulaciju šećera i kolesterola u krvi (uključena je u metabolizam ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala), za sintezu većine proteina koji cirkuliraju u krv i obavljanje imunološke funkcije. Unatoč činjenicama da se upravo u jetri odvijaju mnogi životno važni procesi, kao i da se bolesti jetre nalaze na desetom mjestu uzroka smrti, jetri odnosno njezinim oboljenjima, često se ne pridaje dovoljno pozornosti. Razlog tome je nedovoljno poznavanje funkcija jetre, ali i činjenica da su simptomi bolesti jetre obično nespecifični i nastaju postepeno.
Oštećenje jetre iz bilo kojeg razloga može ugroziti navedene funkcije ta dovesti do različitih poremećaja i bolesti, kao npr. povišene razine kolesterola, probavnih smetnji (uključujući zatvor stolice), povraćanja, sindroma preosjetljivosti crijeva, alergija, poremećene razine šećera u krvi, kroničnog umora i bolova.
Do poremećene funkcije jetre može doći zbog različitih uzroka, primjerice usljed virusnih hepatitisa, bolesti jetre izazvanih prekomjernom konzumacijom alkohola ili drugih tvari otrovnih za jetrene stanice, ciroze jetre, malignih bolesti jetre te drugih bolesti jetre i ostalih organa. Kod oštećenja jetre u krvi se nalazi povišena koncentracija jetrenih enzima koji istječu iz oštećenih stanica.
Simptomi koji odražavaju poremećaj funkcije, odnosno oštećenje jetre su umor, slabost, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, žutilo kože i sluznica (žutica),  svrbež kože, lagano nastajanje krvarenja (zbog poremećaja faktora zgrušavanja krvi). Kod uznapredovale bolesti jetre sa cirozom javljaju se nakupljanje tekućine na potkoljenicama (edem) i u trbušnoj šupljini (ascites),  sklonost bakterijskim infekcijama, sklonost krvarenjima u probavnom sustavu, psihička konfuzija i koma te zatajenje bubrega.
Čimbenici rizika za nastanak bolesti jestre su brojni – neki su prirođeni (poremećaj metabolizma određenih elemenata i tvari u organizmu), a mnogi su stečeni. Najčešći uzrok jetrenih oštećenja u razvijenim zemljama je pretjerana konzumacija alkohola (jetra je primarno mjesto metabolizma alkohola). Procjenjuje se da oko 600 000 osoba u Hrvatskoj prekomjerno pije alkohol, a broj registriranih alkoholičara iznosi oko 240 000. Prema nedavnim izvorima, 20 % stanovništva previše pije, dok 50 % ima u obitelji problema  s alkoholom. Istovremeno, procjenjuje se da u Hrvatskoj 40 % osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ; određeni postotak boluje od pretilosti, ili ima povišene vrijednosti masnoća u krvi (hiperlipidemija, visoki trigliceridi i LDL, nizak HDL) što su također rizici za nastanak jetrenih oštećenja / bolesti. Negativni učinci duhanskog dima najčešće se razmatraju u kontekstu negativnog učinka na pluća, a često se zaboravlja opterećenje koje pušenje predstavlja za jetru. Duhanski dim bogat je toksičnim spojevima  (benzapirenom, policikličkim aromatskim ugljikovodicima, cijanidom, katranom i dr.) koji dospijevaju u krv pušača, a zadatak jetre je detoksikacija svakog pojedinog spoja.
Također vidok rizik za nastanak bolesti jetre nose i prisustvo šećerne bolesti, upotreba lijekova koji oštećuju funkciju jetre (velike doze paracetamola i drugih nesteroidnih antireumatika, kortikosteroidi, citostatici,  amiodaron, tetraciklini), loše higijenske navike, narkomanija i promiskuitetno ponašanje (izloženost virusima hepatitsa).


Literatura:
1. B.Vrhovac i sur. : ''Interna medicina'', Zagreb: Naklada Ljevak, 2003.
2. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Alcohol Alert No. 19: Alcohol and the Liver. PH 329. Rockville, MD: the Institute, 1993.
3. Aleksandra Vasiljeva: «Bolesti jetre», Cipetić d.o.o., 2001.


Joomlart