Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Zdravi zubi / KONJUNKTIVITIS

KONJUNKTIVITIS

oko.jpgKonjunktivitis je upala očne spojnice i najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.  Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice, paraziti (rijetko), mehanička ozljeda ili prisustvo stranog tijela.

Bakterijski konjunktivitis (tzv. «bolest crvenih očiju»)
Javlja se u obliku akutnog kataralnog konjunktivitisa, a najčešći uzročnici su Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus aegyptius. Na spojnici su prisutni crvenilo (zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila), bol (u obliku grebanja, bockanja, osjećaja stranog tijela) i  otok. Nekad mogu biti prisutna krvarenja na spojnici. Prisutan je vodenasto-gnojni sekret koji pri buđenju slijepi trepavice i dovodi do nastanka krmelja. Vjeđe se teže otvaraju, mogu biti otečene, a okolna koža oštećena. Bolesnici ne podnose svjetlost  i postoji pojačano suzenje. Vid nije oštećen.Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo kroz dva dana. Bolest ima sklonost ka spontanom izlječenju - prolazi i ako se ne liječi ali tada traje duže - s terapijom traje nekoliko dana, a bez terapije do 14 dana. Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, ručnicima, ubrusima i kozmetikom. Konjunktivitis se liječi ispiranjem spojnice, antibioticima i dodatnim mjerama. Najčešće se primjenjuju sulfonamidske kapi (Sulfasol) i antibiotska mast - kloramfenikol (Chloramphenicol 1%). Može se dati ciprofloksacin (Ciloxan) 0.3% kapi i mast. Da bi se spriječilo širenje bolesti, bolesnika i obitelj treba upozoriti na važnost osobne higijene.
Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Provodi se sustavno liječenje makrolidima  (azitromicin). Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera.  Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina.
Virusni konjunktivitis
Kada su oči  izrazito crvene, bez sekreta ili uz malo sekreta ili "krmeljica" nakon buđenja, vjerojatno se radi o virusnom konjunktivitisu. Najčešće zahvaća oba oka.Kod nekih virusnih konjunktivitisa može postojati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo.                                                      Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar tjedan dana.

Alergijski konjunktivitis
Alergijski  konjunktivitis uglavnom se javlja sezonski, najčešće u proljeće. Pojava alergijskih reakcija je u porastu (oko 20% populacije ima neki oblik reakcija preosjetljivosti), prije svega zbog suvremenog načina života (produljena izloženost TV i računalnim ekranima) te okruženja zagađenim zrakom (smog, ispušni plinovi, pojačano djelovanje UV zračenja),  uz "klasične" alergene biljnog i životinjskog porijekla (grinje, polen, perje itd.)  Uzroci alergijskih reakcija oka su različiti, kao i mehanizmi nastanka alergijske reakcije. Najizraženiji simptom alergijskih konjunktivitisa jest izrazito svrbljenje očiju. Druga je značajna karakteristika alergijskih, kao uostalom i velike većine drugih konjunktivitisa, da vidna oštrina ostaje nepromijenjena. Oči (obično su zahvaćena oba oka) su crvene, bez sekreta. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen


Konjunktivitis uzrokovan prisutnošću stranog tijela
Zrnce pijeska ili nečistoća koja je zapela ispod očnog kapka može prouzročiti crvenilo, suzenje, bol i sekreciju. Zahvaća najčešće samo jedno oko.
Dugotrajni, jednostrani gnojni sekret može ukazivati na prisutnost stranog tijela u spojničkoj vrećici ili zapreke odvodnih suznih putova.


Konjunktivitis uzrokovan začepljenjem suznog kanalića

Javlja se od novorođenačke dobi pa do kraja prve godine. Iz oka se pojavljuje sekrecija, ali nema crvenila. Zahvaća jedno ili oba oka.

Konjunktivitis uzrokovan mehaničkim oštećenjem
Ogrebotina ili druga ozlijeda spojnice može uzrokovati crvenilo, suzenje i jaku bolnost. Zahvaćeno je samo jedno (ozlijeđeno) oko.

Prevencija
Održavanjem higijene može se spriječiti širenje konjunktivitisa:
-    Pranjem ruku prije I nakon svakog kontakta s očima
-    Pranjem svih odjevnih predmeta, ručnika, jastučnica i ostalih predmeta koji su bili u dodiru s bolesnim očima
-    Bacanjem korištene šminke, kozmetičkih preparata za oči, umjetnih trepavica
-    Pravilnim korištenjem i brigom o kontaktnim lećama
Joomlart