Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Ljepota i zdravlje / SEX U TRUDNOĆI

SEX U TRUDNOĆI

Da li je trudnoća povećala vaš interes za seks ili vam je seks zadnja stvar na koju mislite? Bilo kako bilo postoje neke činjenice koje bi trebali znati o seksu tijekom trudnoće. Donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja.
Je li seks u trudnoći dozvoljen?
Ukoliko vaša trudnoća napreduje normalno, možete prakticirati seks koliko god želite. Naravno ukoliko to želite. Kod nekih žena, pogotovo tijekom prvog trimestra, smanjena je seksualna želja zbog hormonskih promjena, umora i mučnina. Tijekom drugog trimestra, povećan protok krvi kroz spolne organe i grudi mogu povećati vašu želju za seksom. U trećem trimestru ponovno može doći do pada vašeg interesa prvenstveno zbog dobitka na težini, bolova u leđima i ostalih simptoma. Naravo sve ovo je individualno.
Seks nakon postupka IVF (in vitro fertilizacije)?
Ukoliko ste zbog neplodnosti podvrgnuti  postupku IVF-a, seks se općenito ne preporuča tijekom prva 2-3 tjedna nakon embriotransfera, međutim nema pravog konsenzusa o tome. Neki liječnici će preporučiti i apstienciju do potvrde prvih otkucaja srca ultrazvukom. Teoretski, kontrakcije uterusa povezane s orgazmom mogu interferirati sa ranim stadijima implantacije embrija.
Može li seks u trudnći izazvati pobačaj?
Mnogi parovi se boje da će seks u trudoći izazvati pobačaj, pogotovo u prvom trimestru. Ali seks nije nešto što treba izazvati zabrinutost. Rani pobačaji su najčešće izazvani kromosomskim poremećajima ili drugim problemima u ranom razvoju djeteta, a na to ne možete nikako utjecati.
Da li seks u trudnoći može povrijediti dijete?
Vaša beba koja raste zaštićena je amnijskom tekućinom u uterusu i mukoznim sadržajem koji blokira cerviks tijekom većeg dijela trudnoće. Seks ne može utjecati na vaše dijete.
Koji su najbolji seksualni položaji tijekom trudnoće?
Dok god se vi osjećate udobno, većina seksualnih položaja je dozvoljena tijekom trudnoće. Kako vaša trudnoća napreduje možda ćete morati odabrati položaje koji vama više odgovaraju poput bočnih položaja, položaje u kojima je žena iznad ili ispred partnera. U svakom slučaju, dok god je odnos nježan i položaj udoban sve je dozvoljeno. Grubosti su naravno isključene.
Da li je dozvoljen oralni i analni seks?
Oralni seks je dozvoljen. Mora se biti oprezan ukoliko muškarac pruža oralni seks ženi da pri tome ne smije upuhivati  zrak u vaginu. Vrlo rijetko može se dogoditi da zrak blokira krvnu žilu (zračna embolija) –što može biti opasno i za vas i za dijete. Analni seks načelno nije preporučljiv tijekom trudnoće. Analni seks može za ženu biti vrlo neugodan zbog pojave henmoroida vezanih uz trudnoću, međutim što je još važnije može doći do vaginalnih infekcija zbog prijenosa bakterija iz rektuma.
Da li partner mora koristiti kondom?
Izloženost seksualno prenosivim bolestima (STD) tijekom trudnoće povećava rizik od infekcija koje mogu ugroziti trudnoći i zdravlje djeteta. Svakako koristite kondome ukoliko vaš partner ima seksualno prenosivu bolest, ukoliko niste u obostrano monogamnoj vezi ili odlučite imati seksualne odnose s novim partnerom tijekom trudnoće.
Mogu li orgazmi izazvati prerani porod?
Orgazam može izazvati kontrakcije uterusa, međutim te kontrakcije su potpuno različite od kontrakcija koji se osjećaju tijekom poroda. Ukoliko imate normalnu trudnoću, orgazam – sa ili bez spolnog odnosa s partnerom – u načelu ne povećava rizik nastanka preranih trudova ili poroda. Također nije vjerojatno da će seks pokrenuti porod, čak i ako vam je termin blizu.
Kad treba izbjegavati seks?
Iako većina žena može sigurno prakticirati seks tijekom trudnoće, u nekim slučajevima je bolje biti oprezan. Vaš lječnik može preporučiti da izbjegavate odnose u slučajevima:
-    rizika od preranog poroda
-    neobjašnjivog vaginalnog krvarenja
-    inkompetencije cerviksa (cerviks se prerano otvara)
-    placenta djelomično ili potpuno prekriva otvor cerviksa (placenta previa)
Što ako žena ne želi seks?
To je u redu. Svaki odnos se sastoji od mnogo više toga nego samo seksualnog čina. Podijelite vašu zabrinutost i vaše potrebe s partnerom na otvoren način. Ukoliko vam je seks težak, trenutno neprivlačan ili ne želite imati odnose, pokušajte sa nježnostima, poljupcima ili masažom. Nježnost, otvorenost i kontakt su najvažniji u odnosu.

Koliko dugo nakon poroda treba čekati do uspostave seksualnog odnosa?
Nakon poroda, bilo vaginalnog bilo carskim rezom, vaše tijelo treba vrijeme za oporavak. Liječnik će vam preporučiti apstinenciju od barem 6 tjedana nakon poroda. To vrijeme je potrebno da se cerviks potpuno zatvori i da se zaliječe sve posljedice poroda.
Ukoliko ste previše iscrpljeni da bi uopće mislili na seks, zadržite intimnost drugim načinima. Ostanite povezani tijekom dana s partnerom putem kratkih telefonskih poziva, sms poruka ili mailova. Rezervirajte dnevno nekoliko mirnih trenutaka jedno za drugo. Kad budete spremni za seks svakako krenite polako i nježno i koristite pouzdanu metodu kontracepcije.

Joomlart