Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Ljepota i zdravlje / Nije lako prestati pušiti

Nije lako prestati pušiti

cigarete-lomljenje.jpgSvaki drugi pušač u Hrvatskoj pokušao je prestati pušiti, a čak 75 % pušača vjeruje da je to najvažniji korak k zdravlju.
Liječnici ( 89 posto ) i pušači ( 75 posto ) u Hrvatskoj, ali i u svijetu  ( 86 i 79 posto ), vjeruju da je prestanak pušenja najvažniji korak u poboljšanju zdravlja.
U HRVATSKOJ je provedeno međunarodno istraživanje STOP i SUPPORT s ciljem da se potakne dijalog između pušača koji žele prestati pušiti i njihovih liječnika opće prakse.
Istraživanje je provedeno u jedanaest zemalja, na uzorku od 2891 liječnika i 2684 pušača. Sukladno veličini populacije, u Hrvatskoj se razgovaralo sa 54 liječnika i 174 pušača.
Kako je istaknula prim. Dr. Sc. Nevenka Blažić – Ćop, prema rezultatima studije svaki drugi pušač u Hrvatskoj pokušao je prestati pušiti. Za usporedbu; u zemljama Europske unije čak je više od 70 posto pušača pokušalo prestati pušiti.
Međutim, svijest pušača o tome da je pušenje više od navike, odnosno da je zdravstveni poremećaj, u Hrvatskoj je za 31 posto niža nego u svim drugim zemljama u kojima je provedeno ispitivanje. Svjetski prosjek je 48 posto. No, iako se svi slažu da je dobrobit koja proizlazi iz presatnka pušenja trenutačna i izravna, znatan je broj pušača ( 81 posto ) koji su pokušali prestati pušiti isključivo snagom volje i nisu uspjeli. A čak 99 posto pušača u Hrvatskoj i 90 posto u svijetu vjeruje da je za prestanak nužna samo snaga volje.
Rezultati pokazuju da, s obzirom na neuspjele pokušaje i izgubljeno povjerenje u snagu vlastite volje, velik broj pušača pokušava prestati pušiti, ali nisu voljni o tome razgovarati ni s liječnicima niti s okolinom ( 74 posto ). Prešućivanjem i nesuočavanjem sa strahom od neuspjeha, žele izbjeći daljnji gubitak samopouzdanja.
Dobra vijest dolazi iz Svjetske zdravstvene organizacije, čiji stručnjaci tvrde da pri prestanku pušenja i kratki savjeti zdravstvenih stručnjaka mogu povećati razinu apstiniranja od duhana za čak 30 posto.

Izvor: metro express
Joomlart